Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Jeep Wrangler Willys 4xe sází především na nostalgii

Filip Melich
Diskuze (9)

Stejně jako řada dalších značek, Jeep se sílící elektrifikaci modelů snaží maskovat odkazy na svou minulost. Pro plug-in hybridní provedení Wrangleru připravil novou verzi Willys.

Plug-in hybridní provedení 4xe se v nabídce modelu Wrangler objevilo zhruba v polovině loňského roku. Nyní se na detroitském autosalonu představil nový člen rodiny, historickými modely Jeepu inspirované provedení Wrangler Willys 4xe.

Jim Morrison, viceprezident Jeepu šéf severoamerické odnože, k novince říká: „Zájemci o Jeep Wrangler 4xe, kteří hledají definitivní kombinaci schopností a elektrifikace, s odkazem na historii, si nyní mohou pořídit Jeep Wrangler Willys 4xe.“ Hlavní pointou Wrangleru Willys 4xe je především dávka nostalgie. Tu podporuje například nápis Willys na kapotě nebo historické logo 4 Wheel Drive na zádi, doplněné o slovíčko Electric (elektrický pohon všech kol). Různé detaily exteriéru jsou provedeny v modré barvě Electric Blue.

Video se připravuje ...

Do standardní výbavy patří LED světlomety a mlhovky, černá 17palcová litá kola nebo černě lakovaná čelní maska. Uvnitř zákazníci naleznou například audiosystém Alpine s devíti reproduktory nebo celoroční gumové koberce. Příplatkový balíček Sun and Screen zahrnuje elektricky ovládaný plátěný díl střechy a infotainment systém Uconnect s 8,4palcovou dotykovou obrazovkou a navigací.

Pohonná soustava sestává z kombinace přeplňovaného dvoulitrového zážehového čtyřválce a dvojice elektromotorů. Použitou převodovkou je osmistupňový automat TorqueFlite. 17kWh lithium-iontová baterie (NMC) pracuje s napětím 400 V a při plném nabití umožní čistě na elektřinu ujet zhruba 33 kilometrů.

Maximální kombinovaný výkon soustavy Jeep udává 280 kW a maximum točivého momentu je 637 Nm.  Spotřeba nového Jeepu je 49 MPG, tedy v přepočtu 4,8 l/100 km. Parametry jsou to stejné, jaké značka uvádí pro výchozí Wrangler 4xe, byť na českém trhu zastoupení značky slibuje spotřebu do 4,1 l/100 dle metodiky WLTP.

Nové provedení Wrangler Willys 4xe k americkým prodejcům začne přicházet v posledním čtvrtletí letošního roku, a to z továrny koncernu Stellantis v americkém městě Toledo, stát Ohio. Tisková zpráva značky tvrdí, že Jeep Wrangler 4xe je nejprodávanějším plug-in hybridem v Americe.

Pokud byste čekali, že Jeep dávku nostalgie opepří vyšší cenou, opak je pravdou. Willys 4xe se stane nejlevnější verzí plug-in hybridního Wrangleru. Jeho cena na domácím trhu byla stanovena na 53.995 dolarů (1,32 milionu korun) bez daní, poplatků či bez odečtu daňového zvýhodnění. U nás plug-in hybridní Wrangler startuje na akční ceně 1.821.900 Kč, v tomto případě již s DPH.

Filip Melich
Diskuze (9)

Doporučujeme

22. 9. 2022 08:29
Re: Wrangler 4xe ?
Kde vidíš skladovky za 1.7 a méně? Dal jsem rychle do Google a nejlevnější za 1.9m. Ceny co jsem psal jsou s DPH.
20. 9. 2022 22:47
Re: Wrangler 4xe ?
Plno skladovek za1,7 i méně. Jestli někdo bude objednávat za 2, když jsou za tyhle peníze hned k odběru - je to možné.
20. 9. 2022 18:36
Re: Wrangler 4xe ?
No já taky, v ČR se už jiná verze neprodává. Stojí 2M.
20. 9. 2022 09:27
Re: Wrangler 4xe ?
mluvím o hybridu. Ten stojí v USA 54 000 USD a je to - jak je vidno z odkazu - nejprodávanější hybrid na trhu. Laciný není, v USA zvýhodnění nemají - a ejhle - je o něho zájem. V testech ho chválí, pro někoho, kdo jezdí do divočiny to určitě nebude, otázkou je, kolik je takových zákazníků vůbec, kteří s Wranglerem jezdí do terénu.
20. 9. 2022 09:11
Re: Wrangler 4xe ?
Nevím jak vypadá základ v US, ale koukni na CZ ceník https://www.jeep.cz/…2_05_2022_CZ.pdf - kromě nižší spotřeby reálně nedostaneš snad nic navíc. Vyšší výkon zní lákavě, ale je to výkon hybridní soustavy (netahá to jak kdyby tam byl přeplňovaný šestiválec/osmiválec) a v praxi moc nevyužitelný není, už ta výchozí verze 200 kw má problém to přenést na silnici. Nevím, za mě 4xe o ničem, ale klasika to už je jiná káva :-!