Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový koncept Genesis GV80 Coupe poodhaluje možného budoucího konkurenta BMW X6

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Inspirací pro sportovně laděné SUV kupé se stal starší koncept X Speedium Coupe Concept.

Značka Genesis, tvořící prémiovou pod-značku společnosti Hyundai, se během zámořské akce Genesis House New York pochlubila novým konceptem SUV kupé GV80 Coupe Concept, který by mohl z fleku konkurovat zavedeným prémiovým SUV kupé modelům jako BMW X6.

Design čtyřdveřového sportovně laděného SUV kupé měl čerpat inspiraci z konceptu X Speedium Coupe Concept, představeného v loňském roce. Výsledkem by pak mělo být praktické a lifestylově orientované SUV, které však nabízí i dynamičnost sportovního vozu.

Video se připravuje ...

V době svého vzniku začala značka Genesis vytvářet luxusní sedany, z nichž se vyvinuly modely G70, G80 a G90," řekl Luc Donckerwolke, kreativní ředitel skupiny. "Během posledních sedmi let jsme do portfolia přidali další modely zaměřené na životní styl, například SUV GV80 a GV70. Nyní posouváme hranice s emotivnějšími vozy, které povyšují výkonnostní a dynamické atributy značky Genesis."

Pojďme se ale důkladněji podívat na samotný koncept, jehož přední maska se od produkčního SUV GV80 liší například užšími světlomety s novou LED technologií. Černě lakovaná mřížka chladiče je ze spodní strany lemovaná novými nasávacími otvory a kompletní proměnou prošel přední nárazník, který má agresivnější tvary a ještě výraznější nasávací otvory s černě lakovanými detaily.

Při pohledu z profilu vidíme také nová světla na předních blatnících, tedy za zadními koly, která opticky navazují na nové přední světlomety. Světlá výška zřejmě prošla drobnou redukcí, auto totiž opticky sedí níž. V podbězích pak vidíme litá kola obutá do nízkých pneumatik.

Největší změnou ale prošla záď se svažující se černě lakovanou střechou, na kterou navazuje výrazný spoiler lakovaný v barvě vozu. Kromě něj však aerodynamiku vylepšuje i menší spoiler na víku kufru, do kterého je integrováno brzdové světlo.

Video se připravuje ...

Koncová světla Two Lines v podobě dvou linek, táhnoucích se napříč zádí, jsou převzata z již zmiňovaného konceptu X Speedium a vytváří výrazný světelný podpis. Z nárazníku pak decentně vystupují dvě koncovky výfuku. Za zmínku však stojí i oranžová barva Magma, která má symbolizovat sebevědomý a vášnivý postoj.

V kabině vidíme přepracovaný tříramenný volant i nové čalounění, kombinující černou kůži Nappa se semišem, oranžovým prošíváním a akcenty z uhlíkových vláken. Kupé je navíc pouze čtyřmístné, přičemž v obou řadách vidíme sportovní sedačky. Za druhou řadu sedadel je navíc umístěn i výrazný bezpečnostní rám.

Připomeňme, že GV80 Coupe je prozatím pouze konceptem, špionážním fotografům se však již podařilo pořídit i několik fotek z testování pravděpodobně produkčního SUV kupé modelu Genesis GV80. Jeho představení na domácím korejském trhu se očekává v příštím roce, zatímco v roce 2025 by mohl vůz dorazit i na trhy globální.

Tím se pak vracíme i k očekávanému vstupu značky Genesis na český trh, ke kterému by údajně mohlo dojít již letos. Ostatně podle různých spekulací už jsou na českých značkách i první vozy. Bližší informace se nám však před vydáním nepovedlo získat.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

4. 4. 2023 17:29
Moc hezký Mercedes…
Zhruba takhle mělo vypadat první GLE kupé, ale pak si v Mercedesu řekli, že raději udělají neforemnou obludu.

Tohle sice není dokonalé, přijde mi to opticky těžké na zadek, inspirace různými modely prémiových výrobců je tam také zřetelná, ale celek je rozhodně koukatelný.

Skořepiny, klec a závodní helma jsou u tohoto typu auta minimálně úsměvné. :-)