Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový koncept Porsche Vision 357 Speedster je další poctou ikonické klasice značky

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Stylový koncept otevřeného sportovního vozu navazuje na koncept Vision 357 a oslavuje historii automobilky i akce, na které byl vystaven.

Ve Velké Británii právě začíná festival rychlosti v Goodwoodu, známý pod oficiálním názvem Goodwood Festival of Speed, který je jako již každý rok místem premiéry mnoha zajímavých konceptů i produkčních vozů. Příležitost odhalit zde zajímavou novinku nevynechala ani značka Porsche, která zde vystavuje nádherný koncept Vision 357 Speedster.

Novinka navazuje na elegantní koncept Vision 357, který byl představen na jaře letošního roku, a opět se jedná o poctu historickému skvostu v podobě Porsche 356. Současně jde ale také o součást oslav 75 let značky Porsche, což připomíná číslovka na karoserii, a 30 let festivalu rychlosti v Goodwoodu, kam automobilka letos přiveze 15 nových i klasických modelů.

Video se připravuje ...

"Porsche Vision 357 je poklonou první modelové řadě Porsche, sportovnímu vozu snů Ferryho Porsche. A protože se model 356 vryl do kolektivní paměti značky jako kabriolet i kupé, platí pro tento koncepční vůz stejná logika: mohou být jen dva," říká Michael Mauer, viceprezident Style Porsche.

Koncept Vision 357 Speedster je postaven na technologiích modelu Porsche 718 GT4 e-performance, takže šasi pochází z modelu 718 GT4 Clubsport, zatímco elektrický pohon včetně baterií a elektrických motorů pochází z konceptu Mission R.

Po designové stránce vůz vychází z konceptu kupé Vision 357, včetně tvarů blatníků, kapoty, integrovaných světel nebo digitálních zpětných zrcátek ve stylu malých křidélek. Hlavním rozdílem je absence střechy. Místo toho má Vision 357 Speedster poměrně nízké a ostře skloněné čelní sklo s naprosto minimalistickým rámem.

V kabině vidíme pouze sedadlo řidiče, zatímco přes místo spolujezdce je natažen látkový kryt, jak to bylo dříve u jednomístných sportovních vozů poměrně běžné. Ostatně toto řešení nabízela i první Mazda MX-5. Opěrka hlavy řidiče je výrazně vystouplá, za ní se pak ukrývá karbonový ochranný rám. Za opěrkou na karoserii pak vidíme víčko nabíjecí zásuvky a úchyty pro střechu speedsteru.

Specialitou konceptu je také jeho dvoubarevné lakování, kombinující šedé odstíny Marble Grey a Grivelo Grey. Opět se jedná o historickou inspiraci, kdy byly u starších vozů přední části upraveny tak, aby lépe odolaly nárazům odletujících kamínků či poškození. 20palcová hořčíková kola jsou lakována v odstínu Grivelo Grey a některé doplňky, jako pojistky pro snadné otevření kapoty, zdobí barva Miami Blue.

Na karoserii se několikrát objevuje číslovka 75, připomínající výročí automobilky, a letopočty 1948 a 2023 – opět ve specifickém barevném provedení. Nad prahy před zadními dveřmi vidíme jednorožce v komiksovém stylu, kteří byli vytvořeni designéry Porsche speciálně pro tento koncept. Unikátní je také logo Speedster na předních blatnících.

Kabina se omezuje na to nejnutnější. Karbonová skořepinová sedadla s čalouněním Racetex  jsou integrována do monokoku vozu a doplněna o šestibodové bezpečnostní pásy v barvě Miami Blue. Přístrojový štít v podobě průhledného panelu je umístěn na sloupku řízení a volant je vybaven upravenými tlačítky v barvě Miami Blue, která zdobí i další detaily v kabině.

Palubní deska je vyrobena z karbonu, stejně jako další komponenty kabiny. Tradiční madla dveří pak nahradily modré látkové popruhy. Jde o další odkaz na klasické závodní vozy, které takto šetřily každý gram hmotnosti.

Kromě nového konceptu bude Porsche v Goodwoodu vystavovat také Porsche 356 No.1 Roadster, Porsche 928 „Trigema“ z roku 1993, Cayenne Transsyberia, model 959, 911 turbo S (typ 993), speciální 911 Carrera S (991) a mnoho dalších zajímavých vozů.

Video se připravuje ...

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme