Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový král Nürburgringu má českou cenu. Na Mercedes-AMG GT Black Series nestačí ani 9 milionů

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Před několika dny se Mercedes pochlubil, že jeho novinka AMG GT Black Series je nejrychlejším autem Severní smyčky Nürbrugringu. Premianta si už můžete objednat.

Pro připomenutí, Mercedes-AMG GT Black Series slavný okruh dlouhý 20,6 km objel s časem 6:43,616. Za volant se při rekordním pokusu posadil německý závodník a člen továrního týmu Mercedes-AMG Maro Engel.

Nejrychlejší auto Severní smyčky pohání dvěma turbodmychadly přeplňovaný osmiválec o objemu 4 litry, který dává nejvyšší výkon 537 kW (730 k) v rozmezí 6.700 až 6.900 ot/min. Omezovač ovšem zasáhne až v 7.200 ot/min.

Maximální točivý moment má hodnotu 800 N.m, ale hlavně je dostupný v širokém pásmu od 2.000 po 6.000 ot/min. Motor je spojen se zesílenou sedmistupňovou převodovkou DCT. 

Akcelerace z klidu na stovku zabere jen 3,2 sekundy, na dvoustovce je GT Black Series za necelých 9 sekund. Maximální rychlost je omezena na 325 km/h.

Podvozek AMG GT Black Series dostal nastavitelné coil-overy z modelu AMG GT R. Součástí výbavy je také systém AMG Ride Control, který dokáže elektronicky kontrolovat a automaticky upravovat pružení na každém kole podle potřeby. Podvozek Black Series byl ovšem vybaven ještě několika drobnými vylepšeními, jako jsou upravená nastavení odklonů kol a stabilizátorů.

Výjimečné výkony doplňuje řádně agresivní vzhled doplněný o prvky optimalizující proudění vzduchu. Výsledkem by měla být dokonce ještě lepší aerodynamika, než jakou nabízí závodní model GT3, který ovšem podléhá závodním regulacím.

Většina nových doplňků Black Series je vyrobena z karbonu, který našel své uplatnění na karoserii i pod ní. Z uhlíkových vláken je totiž vyrobena střecha, víko kufru nebo přední stabilizátor. Z karbonu jsou ale i úchyty převodovky nebo komponenty, které byly použity pro zpevnění celé karoserie vozu.

Brzdy jsou standardně karbon-keramické. desetipaprsková kovaná kola mají vpředu průměr 19 palců, vzadu 20. A asi vás nepřekvapí bohatá základní výbava..

Neznamená to ovšem, že by zákazníci neměli za co připlácet. Zajímavou položku představuje sada AMG Track za 200.558 Kč, která zahrnuje ochrannou klec z titanu, čtyřbodové bezpečnostní pásy a hasící přístroj.

Na hodně peněz může přijít také lak. Pokud zatoužíte po zeleném odstínu s názvem AMG Green Hell Magno, případně po oranžové AMG Magna Beam, připravte si navíc 225.242 Kč.

A základní cena? Mercedes-AMG GT Black Series startuje na 9.091.940 Kč. Pro srovnání, druhé nejostřejší provedení GT R s výkonem 430 kW stojí 4.452.800 Kč.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme