Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový občanský zákoník Praze zkomplikoval prodej odstavených aut

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)

Nový občanský zákoník zkomplikoval Praze prodej aut, které jejich majitelé odstavili v ulicích a nejeví o ně zájem.

Odstavená vozidla bude moci město nově prodávat až po třech letech, dosavadní lhůta přitom činila půl roku. Pražští radní kvůli změně zákona přijali usnesení ohledně smluv, na základě kterých budou odstavená vozidla prodávat novým vlastníkům.

Například na parkovišti v Dubči je odstaveno několik stovek starých aut. Každý rok se město prodejem zbaví zhruba 250 až 270 aut za průměrnou cenu do 5000 korun. Získané peníze zhruba pokryjí náklady na odtah a parkování vozidel. Neprodejná vozidla použijí při cvičeních hasiči a policisté.

Lidé se odstavením na ulici většinou zbavují škodovek, především Favoritů a Felicií, ale také aut Renaultů a Fordů Sierra a Escort. Zhruba 38 procent automobilů dosahuje stáří 19 až 23 let, 36 procent je starých 24 až 29 let. Výzvy k prodeji město zveřejňuje na vývěsce nebo na webových stránkách - přihlásit se může kdokoli. Zvítězí ten, kdo nabídne nejvyšší částku.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Avatar - Stejsn
23. 1. 2014 20:00
Re: Protože to magisrát dělá úplně pitomě.
Tuším že jsem to tenkrát našel tady [odkaz]
23. 1. 2014 18:12
Re: Protože to magisrát dělá úplně pitomě.
poraďte prosím ten web, kde je ta nabídka odtažených vraků.
děkuju
Avatar - Stejsn
23. 1. 2014 11:00
Re: Protože to magisrát dělá úplně pitomě.
O tom nepochybuju, ale nějak teď tápu komu jde magistrát prodloužením doby, co tam ty auta budou hnít, tentokrát na ruku.
23. 1. 2014 10:41
Re: Protože to magisrát dělá úplně pitomě.
třeba to tak je schválně....... :no:
Avatar - Stejsn
23. 1. 2014 10:37
Protože to magisrát dělá úplně pitomě.
Konkrétně parkoviště Dubeč:

Byl jsem se tam takhle podívat na vrak Ritma, co tam mají. Je to rozpadlé auto, které našli na ulici, dali mu výzvu k odtažení a když prošla, tak ho sebrali. Na tom parkovišti pak stojí rok. Čili ještě víc zpustne. Pak proběhne dražba. Vyvolávačka je minimální, ale má to několik problémů:

- to auto si nemůžete přijít napřed prohlídnout jen tak. Teda můžete, ale až teprve co se na úřední desce (webu) objeví informace, že půjde do dražby. Pak teprve se můžete jít kouknout na konkrétní kus, ale musíte vědět úřední číslo.

- Nesmí se tam fotit a nesmí se tam ani jentak courat na čumendu.

- Pokud v dražbě vyhrajete, musíte za auto napřed zaplatit ekodaň a přihlásit ho na sebe a pak ho nechat sešrotovat (nebo za něj platit ručení). Což v podstatě vylučuje jakýkoliv využití těch aut. Jsou to vraky na díly, ale na díly je využít nemůžete. Celý je to určený jen pro firmy, co se živěj likvidací autovraků.

K tomu Ritmu jsem se nakonec ani nedostal. Vloudil jsem se tam totiž pod záminkou, že si jdu prohlídnout nějakou toyotu, kterou vyvěsili na web dražby a na tý fotce právě stálo vzadu to Ritmo. Jenže mě dovedli k tý toyotě, kterou mezitím přetáhli jinam a dál mě nepustili.

Výsledek: jakmile se auto ocitne na jednom z těchhle parkovišť, jediná další cesta jsou pro něj hutě. Přitom jsou tam celkem pěkný kousky, který by šly zachránit - viděl jsem tam potenciálně perpektivní veterány ze 60. a 70. let v lehce zachránitelném stavu. Ale je to úplně marný. :no: