Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Ranger Raptor se představí 22. února, na prvním videu dostává pořádně zabrat

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Video zveřejnilo evropské zastoupení Fordu, takže se nebojíme, že by verze Raptor vypadla z evropské nabídky.

Příchod ostrého a do terénu připraveného Fordu Ranger Raptor oznámila automobilka již během oficiální premiéry nové generace. Nyní jsme se však konečně dočkali i dalších informací, včetně oficiálního data premiéry a první ukázky z testování.

Na videu, které bylo zveřejněno na YouTube kanálu evropského zastoupení automobilky, můžeme vidět silně maskovaný prototyp, který se prohání prašnou cestou, předvede pár skoků a nechybí ani jízda bokem. Detailní záběry pak poodhalují vylepšený a zesílený podvozek, který byl tomuto stylu jízdu uzpůsoben.

Video se připravuje ...

Navzdory maskování je také patrné, že nový Ranger Raptor nabídne rozšířené blatníky vpředu i vzadu. Do podběhů se bezpochyby nastěhují pořádné terénní pneumatiky, zatímco podvozek s ochrannými plechy dostane pěkných pár centimetrů světlé výšky k dobru. Změnou nejspíš projde i kapota, nárazník a mřížka chladiče.

Pod kapotou Rangeru Raptor by se konečně měl zabydlet pořádný motor, kterým se s největší pravděpodobností stane vidlicový šestiválec EcoBoost. Zatím není nic jisté, nejčastěji se však hovoří o 2,7litovém twin-turbo motoru z modelu Bronco, nebo 3,0litovém přeplňovaném motoru z Exploreru.

V každém případě bude benzínový šestiválec jistě zárukou větších emocí, než v Evropě dosud nabízený dvakrát přeplňovaný 2,0litrový vznětový čtyřválec. Zajímavější charakter a lepší výkony však budou u šestiválce nejspíš znamenat i vyšší náročnost na palivo. Stále navíc hrozí, že by evropské trhy mohly dostat i jinou motorizaci, než je emisně nepřizpůsobivý zážehový šestiválec.

Za vývojem nové generace Rangeru Raptor stála opět divize Ford Performance, která umí potěšit příznivce ostré jízdy na asfaltu i v terénu. Nový model by měl těžit z chytřejších technologií, které budou ovládat ještě drsnější hardware. Nový Raptor by se tak měl stát zatím nejdrsnějším vyrobeným Rangerem.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - WinDiesel
13. 2. 2022 11:30
Šestiválec bude ...
... ale spíše to bude diesel 3,0 :-[] o kterém už bylo rozhodnuto že v Rangerech bude jezdit. :-[]