Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Ford Ranger Raptor by se mohl dočkat i motoru V8

Ondřej Mára
Diskuze (8)

Do zahájení výroby nové generace Forud Ranger ještě zbývá pěkných pár měsíců, přesto se objevují zajímavé spekulace o jeho vrcholné verzi Raptor.

Ford na závěr premiéry nové generace pick-upu Ranger nabídl malou ochutnávku ostré verze Raptor v podobě zajímavého zvuku motoru. Ten svou charakteristikou připomínal benzínové motory V6, což by byla po aktuálním vznětovém čtyřválci příjemná změna, situace by ale mohla být ještě daleko zajímavější.

Trevor Worthington, viceprezident globálního produktového vývoje, totiž v rozhovoru pro magazín Cars Guide naznačil, že nový Ranger Raptor by mohl čerpat inspiraci z pouštního závoďáku Ford Bronco DR, pod jehož kapotou je uložen motor V8.

V modelu Bronco DR je mnoho ze standardního Bronca, a základem Bronca a Rangeru, na jehož uvedení právě pracujeme, je stejná architektura,“ uvedl Worthington. Mark Rushbrook, globální ředitel Ford Performance Motorsport, pak pro kolegy z Cars Guide dodal, že by se mezi platformami Bronca DR a Rangeru dalo „mnoho přenést“.

Existuje tak malá naděje, že by se nová generace Rangeru Raptor mohla oficiálně dočkat motoru V8, který se pod kapotou zatím stávající generace objevoval pouze sporadicky a to díky různým přestavbám. Samozřejmě neoficiálním a jen ve vybraných koutech světa.

Rushbrook ovšem připomněl, že podobné projekty se nedají stavět pouze z čirého nadšení. „Nakonec ale bude vždy záležet, zda by to mělo smysl a fungovalo obchodně. Líbí se mi ale představa, že bychom na něčem takovém pracovali. V současnosti nemáme konkrétní plány, ale chceme na tom pracovat.

Připomeňme, že Bronco DR bude limitovanou edicí postavenou v počtu 50 kusů, přičemž pod kapotou bude uložen 5,0litrový motor V8 o výkonu minimálně 298 kW. Vůz navíc dostane speciální podvozek s tlumiči, které mu umožní uhánět velmi svižně i v náročném terénu.

Ondřej Mára
Diskuze (8)

Doporučujeme

Avatar - MS-sport
14. 1. 2022 12:02
SUPR!!
V8 a není co řešit :yes: :-)
Avatar - curwasportiva
13. 1. 2022 23:53
Re: Konecne Raptor
Jako auto je to super, co se podvozku tyce, ale tim motorem to zabili. Uplne by stacilo kdyby tam dali ten 2.3 ecoboost co se montuje v US a treba ho trochu poladili
13. 1. 2022 23:31
Re: Konecne Raptor
Tím motorem to v EU úplně zabili. Okukoval jsem staticky a když si to spojím s (video) testy, tak bych si to pro ten fun factor dokázal i představit. Jenže obzvlášť se zkušeností s RAMem s Hemi je tragikomická představa snášet ten pohon. Bohužel u nás není na fullsize prostor, ale právě slušně motorizovaný Ranger by se ještě dal.
Avatar - MS-sport
13. 1. 2022 21:01
Re: Ford mění jméno. Král je mrtev, ať žije král!
:D :D :yes:
Avatar - curwasportiva
13. 1. 2022 16:55
Re: Konecne Raptor
Bohuzel Evropa, asi si rekli ze benzin nema cenu protoze by se moc neprodval. Ale Raptor s 200k dieselem je ostuda…