Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Rolls-Royce Phantom se představí již v létě. Kam posune úroveň luxusu?

David Bureš
Diskuze (0)
Osmá generace Phantomu bude postavena na zcela nově vyvinuté platformě. Díky rozsáhlému použití hliníku nová limuzína proti předchůdci výrazně zhubne.

Rolls-Royce Phantom můžeme považovat za krále luxusu, jen málokteré auto takovou míru komfortu nabízí to samé jako on. Produkce sedmé generace vlajkové lodi značky z Goodwoodu skončila v lednu, nyní jsou dokončovány přípravy na zahájení výroby nástupce. Ten se světu oficiálně představí už 27. července. K prvním zákazníkům ale zamíří až v příštím roce.

Ještě před oficiální premiérou britský výrobce luxusních aut zveřejnil první snímky lákající na příchod novinky. Jak je v dnešní době zvykem, moc toho neodkrývají. Jeden snímek ukazuje masku chladiče novinky, na jejímž vrchu samozřejmě nechybí slavná soška Spirit of Ecstasy. Druhý je pak detailem palubní desky z pohledu pasažéra. Ani zde nechybí charakteristický detail vozů Rolls-Royce – hodiny na středovém panelu.

Více toho automobilka zatím neukázala. Už z dřívějších zpráv ale víme, že Phantom VIII bude postaven na zcela nové platformě. Ta bude v hojné míře využívat hliník, aby výrazně snížila hmotnost aut z Goodwoodu. Bude modulární a v budoucnu ji použijí všechny modely značky, včetně chystaného SUV, neboli projektu Cullinan.

Nová architektura navíc umožní zástavbu hybridního nebo elektrického pohonu. Díky nové technice Rolls-Royce vůbec poprvé nabídne také pohon všech kol. Ten má debutovat v nadcházejícím SUV, plánovaném pro rok 2018, pokud ho dostane i Phantom, bude to až později. Už nyní je však jasné, že Phantom kvůli lepší manévrovatelnosti dostane natáčecí zadní nápravu.

Co však zůstane, bude naprostý komfort a luxus. Slovy šéfa značky Torsten Müller-Ötvös nový Phantom posune měřítka luxusu ještě o krok dále než ten předchozí. Stejně tak má být zachován dvanáctiválcový motor. Minimálně u výchozí varianty, jaký agregát použije připravovaný plug-in hybrid, zatím jasné není.

Špionážní snímky nového Phantomu naznačují, že jeho design bude evolucí předchůdce. V roce 2014 nicméně šéfdesignér značky Giles Taylor naznačil, že novinka bude méně formální a méně škrobená než předchůdce. Inspirací pro jeho křivky pak údajně měl být model Silver Cloud, který na rozdíl od hranatého Phantomu sázel na obliny.

Uvnitř samozřejmě nebudou chybět kila dřeva a lány jemné kůže, i Rolls-Royce ale musí jí s dobou, a tak Phantom VIII nabídne i velkou obrazovku multimediálního systému. Digitální má být i přístrojový štít. Uvidíme, jak se práce povedly. Interiér měl na starosti Daniel Starke, který v minulosti pracoval na kabinách BMW i3 a i8, a tak je otázkou, jak přeorientoval z práce na futuristických autech na naprosto konzervativní vozy.

David Bureš
Diskuze (0)