Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový safety car pro MotoGP: BMW M4 (+video)

Aleš Jungmann
Diskuze (0)
Rodina safety carů z Mnichova, zajišťujících podniky motorkářské série MotoGP, se rozroste o model M4. Na přiloženém videu uslyšíte zvuk jeho turbomotoru.

Aktualizováno: BMW představilo nového okruhového dříče pro závody seriálu MotoGP. Jde o zbrusu nový model BMW M4 s přeplňovaným šestiválcem (317 kW) a dvouspojkovou převodovkou, který na tomto postu vystřídá větší M6 Gran Coupe o výkonu 412 kW.

Je logické, že automobilka bude na safety-caru prezentovat svou řadu dílů M Performance. Nový je tak například titanový výfukový systém, karbonové nástavce prahů, zadní difuzor, spojler na víku kufru, zpětná zrcátka či přední lízátko, uvnitř Alcantarou potažený volant se sportovním displejem či ocelové pedály. Z bezpečnostního vybavení, nutného k činnostem na závodním okruhu, pak jmenujme třeba vícebodové pásy od společnosti Schroth, závodní skořepiny Recaro, hasicí přístroj či nezbytné pestré zbarvení a LED maják na střeše.

Model M4 jako safety car tak doplňuje velkou flotilu silných bavoráků, které se motají kolem závodů. Tak například jako „medical car“ fungují dvě M550d xDrive Touring, jako „safety bikes“ potom slouží litrové HP4 o výkonu 193 koní, které umí zrychlit na stovku za 2,9 sekundy. V roli safety caru se během sezony představí i modely M3 a M5, asi aby jim to nebylo líto.

Zajímavostí je, že BMW tradičně nechává po skončení ročníku safety car tomu z jezdců, který splní předem daná kritéria a například dosáhne celkově nejnižšího součtu časů či vyhraje nejvíce kvalifikací. Uvidíme, za co a kdo dostane lehce ojeté BMW M4 letos.

Aleš Jungmann
Diskuze (0)