Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový VW Polo přijde v roce 2015, chystá se i Polo SUV

Diskuze (51)
Německý Auto Bild ukazuje, jak by mohla vypadat příští generace Volskwagenu Polo.

V roce 2015 Volkswagen Polo oslaví 40 let od uvedení první generace a zároveň se představí generace šestá. Současné provedení je na trhu od roku 2009, takže Auto Bild jeho kariéru odhaduje na šest let. Během nich dojde ještě k faceliftu, modernizace vzhledu se plánuje na druhou polovinu příštího roku.

Základem novinky bude modulární platforma MQB, která má pevně daný jediný rozměr – vzdálenost pedálů od přední nápravy. Rozvor i rozchody jsou volně měnitelné, a tak nebude žádný model svázaný rozměry platformy jako dnes. Platí to i pro Polo, které by v novém provedení mělo dostat asi o 5 cm delší rozvor než současný model postavený na platformě PQ25.

To znamená více místa pro posádku, hlavně na zadních sedadlech – a výhradně na úkor motorového prostoru. Sjednocení sklonu pohonných jednotek vzad nad přední kola umožní zkrátit přední převis karoserie, tedy při stejné délce zlepšit poměr prostoru pro cestující vůči technickým celkům. Hranici 4 metrů délka Pola téměř jistě nepřesáhne. Doba přerostlých supermini nejspíš končí a hatchbacky od VW nikdy nepatřily k těm nejdelším na trhu.

Odhadovat použité motory je zatím předčasné. Volkswagen vedle již známých (např. 1,0 MPI/44 a 55 kW, 1,2 TSI/63 a 77 kW, 1,6 TDI/66 a 77 kW) vyvíjí další agregáty pro modulární platformu. Celkem jasné je ale spektrum nabízených variant, které se nově rozroste o malé SUV. S ním chce Volkswagen konkurovat modelům jako Opel Mokka, Nissan Juke nebo Fiat 500X.

Podle Auto Bildu je plán uvedení jednotlivých provedení řady Polo na trh následující:

  • 2013/Q3 Polo V facelift
  • 2015/Q3 Polo VI – nová generace hatchbacku
  • 2016/Q2 Polo SUV – samostatný model, zřejmě i 4x4
  • 2016/Q2 Polo Twin Drive – hybrid s dobíjením ze zásuvky (plug-in hybrid)
  • 2016/Q3 Polo GTI – nová generace nejvýkonnějšího provedení
  • 2016/Q4 Polo blue-e-motion – verze s čistě elektrickým pohonem

A design? Podle skic německého magazínu by nové Polo v sobě mělo spojit rysy studie Cross Coupé a menšího modelu Up!. Extravagantní propojení masky chladiče s předními světlomety ale autu moc nesluší a pro nárazník odvozený od městského mini platí to samé. Současná tvář malého Golfu Polu sluší mnohem víc. Kdyby nástupce vypadal tak, jak naznačuje Auto Bild, byl by jeho design rozhodně krokem zpět.

Diskuze (51)
1. 8. 2012 19:18
Re: Jako mě VW nevadí...
to jsi moje krevní skupina moc jsem se pobavil
Avatar - Ji/Ri
26. 7. 2012 22:24
Re: Jestli TOHLE bude nové POLO,
...že jo? >:-[]
Avatar - Ji/Ri
26. 7. 2012 22:16
Re: PLAKÁT NEBRAT
Děkuji za srovnání. Fotky - mno, nepřekvapils ;-) ale jen suchý komentář mokrého snu.... Když srovná Polo a Clio.... třeba jako u ženských: Clio - to je ta kočka (nebo tu u nás se řekne Kunda) a Polo je taková ta holka, co si v teplákách odskočí od plotny do zeleniny. Jo hezká, fajná....ale.... Clio, to je jiná liga.... je na každém z nás, co si vybere.... Btw. ta kočka umí navíc náramě vařit a úklid dělá zásadně v podvazcích ;-)
Avatar - Ji/Ri
26. 7. 2012 22:13
Re: Preboha
>:D >:D >:D :yes: zabil....
26. 7. 2012 21:26
Re: PLAKÁT NEBRAT
Taky mi přijde, že to někdo "kreslil" v rauši >:D