Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Obamův prezidentský Cadillac: 6,8 tuny se spotřebou 63,5 l/100 km

Aleš Dragoun
Diskuze (19)
Americký prezident Barack Obama jezdí již přes tři roky v Cadillacu DTS. U General Motors se ovšem rozhodli zveřejnit další detaily.

Obama svůj speciál používá od počátku svého prvního funkčního období, do úřadu nastoupil v lednu 2009. Víme však, že je prodlouženou verzí již nevyráběného modelu DTS jen na první pohled. Vznikl totiž na platformě velkého pickupu Chevrolet Kodiak. Původně se hovořilo o pohonu vznětovým osmiválcem o výkonu zhruba 440 kW (598 k). Pro případ rychlého úniku z nebezpečných oblastí byl motor vybaven ještě vstřikováním oxidu dusného, který dokázal krátkodobě tuto hodnotu zvýšit na rovných tisíc koní, tedy 736 kW. Instalace v USA nepříliš oblíbeného naftového motoru měla své důvody: nižší spotřebu a menší riziko případného výbuchu.

Jenže podle serveru Autoweek je pod kapotou benzinový vidlicový osmiválec, jehož čísla zůstávají v tajnosti. S konzumací pohonné látky to každopádně není zase tak horké. Cadillac totiž spálí na každý kilometr 63,5 l! Na nějakou ekologii se tu pranic nedbá. Doby, kdy tehdy ještě senátor Obama prodal svůj Chrysler 300C kvůli přílišné žravosti a jezdil ve Fordu Escape Hybrid, jsou dávno pryč.

I rámový podvozek z Kodiaku má své důvody. Drobeček totiž váží 6,8 tuny, takže u nás byste jej s oprávněním skupiny B rozhodně řídit nemohli. Má pochopitelně bohaté pancéřování nejen z ocele, ale i titanu, keramiky a hliníku. Ve dveřích se speciálními zámky najdeme ocelové pláty s tloušťkou 20,3 cm a celé jsou prý tak těžké, že je problém je otevřít zevnitř. Ale pan prezident na to má své lidi. Laminátové vnější části dveří a blatníků jsou odnímatelné. Čelní sklo disponuje tloušťkou zhruba 15 cm, všechna boční pak 12,7 cm. O bezpečnost hlavy velmoci musí být postaráno ve všech směrech. Také nádrž je pro všechny případy obalena speciální pěnou a odolá průstřelu z ručních zbraní. Pro všechny případy se na palubě nachází i hasicí systém.

Auto pochopitelně jezdí na pneumatikách run-flat od Goodyearu s kevlarovou konstrukcí, které odolají nejen běžnému poškození, ale i prostřelení. Vlajky na předních blatnících jsou osvětleny diodami, v masce nechybí noční vidění. Zadní část interiéru je zařízena jako mobilní kancelář a první muž Spojených států v ní přežije dokonce chemický útok. Nechybí satelitní telefon, ani interaktivní video systém kvůli spojení s podřízenými včetně Pentagonu a velvyslanců v zahraničí. Pro zábavu a poslech slouží audioaparatura s měničem na 10 CD.

Prezidentské limuzíně se říká The Beast (bestie, šelma, monstrum) a první muž Spojených států nemá pochopitelně k dispozici jedinou, ale celkem 12 kusů. Některé jsou tedy zřejmě poháněny zážehovými osmiválci, jiné vznětovými, ale s určitostí to nelze zjistit. Všechny byly postaveny přímo u General Motors v Detroitu a pokud se nepoužívají, jsou uloženy v přísně střežených garážích. Při cestách je vždy k dispozici i mechanik. Není to však člověk v montérkách a s klíči, nýbrž ozbrojený federální agent s diagnostickými přístroji. Jen tak na okraj, noví prezidentští agenti se týden intenzivně cvičí v Beltsville v Marylandu. Cena vozů je také z říše snů: každý kus vyšel na 1,5 milionu dolarů (aktuálně asi 28,3 milionu korun).

Aleš Dragoun
Diskuze (19)
24. 10. 2013 07:53
Cena je nesmysl
Fakticka cena bude cca desetinasobna proti tomu co se uvadi v clanku. Tech 1.5mio USD bude cena hole verze tak jak opustila tovarnu, jenze pak se tam musi namontovat spousta specialniho vybaveni, ktere stoji straslivou raketu. Realne tam bude za 1.5mio jenom spojovaci a dalsi elektroniky, podivejte se za kolik americke ozbrojene sily nakupuji treba jenom radiostanice se sifrovanim. To jsou castky ke sto tisicum USD za jednu jedinou krabicku, kterych je pro zajisteni spojeni potreba treba sest i vice.
Avatar - Pekelná Micinka
24. 10. 2013 03:25
Re: :-D
V zavazadlovém prostoru je trvale vozena zásoba krve té skupiny, jakou má prezident. Ale věřím, že do 5ti let to bude mít i koncern. Třeba facelift Octavie překvapí. >:D
Avatar - šmoula nešika
23. 10. 2013 14:26
Re: Agenti...
>:D
Avatar - šmoula nešika
23. 10. 2013 14:25
Re: Nejlepší je ZIL
>:D
Avatar - PERNO
23. 10. 2013 11:16
Re: :-D
haha tak s tym zavazadlovym prostorem si ma skutočne pobavil >:D :yes: