Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Obliba nepravděpodobného. V Číně letí luxusní MPV, XPeng chystá vlastní model

Marek Bednář
Diskuze (15)

Luxusní MPV XPeng X9 se ukázalo na prvních snímcích. Maskování nedokáže zakrýt ostře řezanou siluetu karoserie, která vypadá, že na ní není zaobleného zhola nic.

Zatímco v Evropě či ve Spojených státech je MPV symbolem rodiny a oblibu této třídy decimují crossovery a SUV, v Číně se těší velkému zájmu. To ovšem zejména v luxusních provedeních, kterých tam v nabídce není málo. Značka Zeekr nedávno představila elektrický model 009, Volvo chystá EM90 se stejným pohonem, Buick už delší dobu prodává GL8.

Svou nabídku v segmentu luxusních MPV má i FAW-Toyota či Voyah, prémiová značka automobilky Dongfeng, a Lexus překvapil modelem LM. Ceny těchto aut nejsou nízké, např. elektrický či plug-in hybridní model D9 značky Denza, která je kooperací Mercedesu-Benz s čínskou automobilkou BYD, stojí v přepočtu až 2 miliony korun a zmíněný Zeekr 009 startuje na milionu a půl.

Ukousnout si kus koláče prodejů těchto aut se chystá i automobilka XPeng, která vstoupila do světových médií nejčerstvěji spoluprací s Volkswagenem. Ten za 700 milionů dolarů (cca 16 miliard korun) koupil pětiprocentní podíl ve firmě a samozřejmě i přístup k jejím technologiím.

Video se připravuje ...

Želízkem XPengu v ohni má být MPV s názvem X9, které automobilka poodhalila na třech snímcích. Vůz je pečlivě maskovaný, ovšem fólie nedokáže skrýt dominanci rovných linek v ostře řezané siluetě vozu. Kamuflovaný koncept působí, jako by jediné oblé tvary na něm byly pneumatiky – a dost možná to nebude daleko od pravdy.

Technické specifikace samozřejmě zatím nejsou na světě, vůz má ještě pravděpodobně několik týdnů před oficiálním odhalením; podle webu CNEVpost.com by k němu mohlo dojít koncem čtvrtého čtvrtletí letoška. Web cituje květnové vyjádření vedení automobilky, při němž se svět prvně dozvěděl, že se firma chystá uvést na trh luxusní elektrické MPV.

Podle spoluzakladatele a ředitele XPengu Chea Siao-pchenga by model X9 měl do tohoto segmentu přitáhnout mladší zákazníky. Budeme-li spekulovat, může to znamenat oproti konkurenci nižší cenu, vykoupenou ne tak špičkovými schopnostmi vozu. Tato auta totiž po stránce výkonu či dojezdu nemusí být žádná ořezávátka, jak dokazuje zmíněný zeekr – nabídne 544 koní, zrychlení na stovku za 4,5 sekundy a dojezd přes 800 kilometrů na jedno nabití.

Třebaže XPeng spolupracuje s Volkswagenem i na vývoji aut, nedá se očekávat příchod produkční verze modelu X9 do Evropy, stejně jako tomu je u drtivé většiny konkurenčních modelů.

Marek Bednář
Diskuze (15)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
14. 9. 2023 08:05
Re: Jak sleduju rozmach Číny,
Jaké produkty?

Btw Kadibudku na zahradě měl můj děda do roku 1982, nebot nebyla kanalizace a neměl prachy na dokončení žumpy, takže splachovací záchod v baráku mu byl na dvě věci.

A co se týče RF, v perfamfrostu se kanalizace staví docela blbě, jestli ti to neušlo.
Avatar - twistedTSD
13. 9. 2023 14:22
Re: Jak sleduju rozmach Číny,
Wow, 140milionové Rusko zvládá bouchat shnilé Gazely a Patrioty, bomba. :D Jsem radši za náš přístup - nevyhlazovat své sousedy a nevystavovat se sankcím, takže ve spolupráci s obchodními partnery vyrábíme kvalitní konkurenceschopné produkty, nebo si je koupíme jinde. Jedním z pozitiv této strategie je, že nemusíme s*át na suchém wc za domem.
Avatar - Barrichello
12. 9. 2023 17:11
Re: Jak sleduju rozmach Číny,
https://www.youtube.com/watch?…
https://www.youtube.com/watch?…

Co krásného vyrábí Praga, Avia, Liaz, Ross v dnešních dnech? Hoooooooooooo*no vid

A Zetor bouchá traktory v Indii, za chvíli bude lepit loga Zetor na indické a čínské traktory. Tak to umí i tý KLDR
https://www.idnes.cz/…_brno-zpravy_azu

https://www.agroportal24h.cz/…ouset-novy-model
Avatar - Barrichello
12. 9. 2023 16:52
Re: Jak sleduju rozmach Číny,
No vidíš, tady s tím jezdí i Hasiči vedle tý buchanky a Sadka
https://www.youtube.com/watch?…

Obec Olešník si to pořídila. Jinak tyGAZy sou vyráběný v Turecku :-)
Takže se na ně nevztahují sankce EU

Krom toho se taky prodávaj v Austrálii
https://www.youtube.com/watch?…
https://www.youtube.com/watch?…

Šlušný co to projede vid, ale furt si jde koupit MB Unimog abys nepodporoval mužíka. Akorát stojí 3,7-6,8x tolik, HAHAHHAHAAJHAHAHHAHAHAH
Avatar - KANKUNEN
12. 9. 2023 16:36
Re: Jak sleduju rozmach Číny,
Proč ty odkazy na hnusnou rusáckou 1203ku s Tetrisem? Já už tím šrotem jel.