Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Odborový předák Povšík: Zaměstnanci Škody jsou doma za 80 % platu

Diskuze (54)

Zaměstnanci automobilky Škoda Auto, která výrazně omezuje výrobu, už zůstávají doma nikoli za 85, ale za 80 procent průměrného platu, do kterého spadají například i mimořádné roční bonusy.

Náhrada mzdy tak zhruba odpovídá dennímu výdělku, řekl dnes předseda podnikové rady a odborový předák Jaroslav Povšík na Radiožurnálu. Automobilka od dnešního dne zastavila na dva týdny kromě jedné linky v Kvasinách výrobu. Za tu dobu dodělá asi 10.000 aut. Výrazné omezení výroby potrvá zřejmě do konce roku. Důvodem je nedostatek čipů, které se využívají v palubní elektronice.

"Zaměstnanci dostávají 80 procent průměrného výdělku, což jim v podstatě plus minus pokryje jejich denní mzdu," řekl Povšík. Dodal, že pro výrobu chybí především čipy do stahování oken zadních dveří, problémy jsou také s čipy do rádií.

V příštích dvou týdnech bude stát výroba až na výjimky ve všech tuzemských závodech Škody Auto, vyrábí pouze jedna linka v Kvasinách. Situace s čipy by se podle Povšíka měla zlepšovat, protože se zlepšuje koronavirová situace v dodavatelských zemích, především v Asii. "Celková situace v čipech nám pravděpodobně ani příští rok, určitě ne v první polovině roku, nedovolí plnou nebo nadstandardní výrobu," řekl Povšík.

Podle něj stále více zařízení potřebuje čipy, asijské trhy ale podle něj mají přednost. "Myslím si, že to bude dlouhodobý problém, který se bude muset vyřešit novými kapacitami, musí se postavit nové továrny, nevím, jestli to Evropa dokáže," řekl Povšík.

Škoda Auto loni dodala celosvětově přes milion aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích.

Diskuze (54)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
20. 10. 2021 10:28
Re: Veřejné ztráty
české zdravotnictví je v totálním kopalsu, na Bulovce sou fronty na 5 hodin, než e dočkáš ošetření a přeposílaj si tě od čerta k dáblu a tvrdí že ti nic není :-) :-) :-)
Avatar - Barrichello
20. 10. 2021 10:27
Re: Podnikání jen v době prosperity?
STAN je light verze Pirátů :-)

Takže je to fuk, že jsou tam jen 4
Avatar - Barrichello
20. 10. 2021 10:26
Nebojte, zkrachujete
a přijde to velmi brzy :-) :-) :-) :-)

Evropu čeká totální krach a zkoupení Čínou, Indií, Ruskem a USA
20. 10. 2021 08:53
Re: cipy na stahovani okynek zadnich dveri
VW zaznamena rekordne zisky a hlavne rekordnu marzu. Comu by si chcel tento jav pripisat?
Avatar - pradeda777
20. 10. 2021 07:55