Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Odpověď na třídu E přijde brzy. BMW řady 5 se představí v květnu, řídit jej půjde i zrakem

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Osmá generace pětkové řady se oficiálně představí za necelý měsíc. Výroba odstartuje v létě, první kusy zamíří k zákazníkům na podzim.

Včera se světu konečně odhalila zbrusu nová generace Mercedesu třídy E, která možnosti luxusního vozu střední třídy posouvá na zcela novou úroveň. Odpověď z Mnichova na sebe ale nenechá dlouho čekat. BMW potvrdilo, že premiéra řady 5 (konkrétně elektrického BMW i5) se uskuteční 24. května, tedy za necelý měsíc.

Několik novinářů už mělo příležitost elektrické provedení vyzkoušet, ani oni ale neznají mnoho podrobných informací. Dozvěděli se alespoň to, že sériová produkce odstartuje v létě a vůz půjde objednávat od října letošního roku. Výrobu BMW řady 5 osmé generace obstará závod v německém Dingolfingu.

BMW z počátku uvede i5 ve dvou konfiguracích – eDrive40 a M60 xDrive. První má vzadu jeden elektromotor s výkonem přes 300 koňských sil a orientuje se hlavně na co nejdelší dojezd. Inženýři neprozrazují hodnoty točivého momentu ani kapacity baterie, údajně by ale auto mělo na jedno nabití zvládnout až 475 km. Pro dynamičtější řidiče bude vhodnější „emkový“ elektromobil, který nabídne dva elektromotory a necelých šest set koní.

Video se připravuje ...

Opomenout nesmíme ani technologické výstřelky ve výbavě. BMW například říká, že nový Highway Assistant si poradí zcela bez zásahu řidiče. Jediné, co na dálnici budete muset udělat pro změnu jízdního pruhu, je podívat se do příslušného zpětného zrcátka. Ano, slyšíte správně. Vlajková řada 7 dostane tuto funkci v rámci bezdrátové aktualizace souběžně se startem prodejů „pětky“.

Zkrátka nepřijdou ani příznivci spalovacích motorů. BMW láká na bohatou motorovou paletu, ač podrobnosti o jednotlivých variantách si zatím nechává pro sebe. Už nějaký čas se ale spekuluje, že příští generace BMW M5 dostane plug-in hybrid s výkonem vyšponovaným přes hranici 700 koňských sil.

A kombík? Ani na něj se nezapomnělo. Také tady očekáváme nejrůznější typy pohonů včetně elektrifikovaných variant. Je však takřka jisté, že praktičtější verze nebude debutovat souběžně se sedanem, premiéry se dočkáme později.

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Doporučujeme

26. 4. 2023 17:20
Rizeni zvratkem
Pujde ridit i zvratkem … :-!

Sorry ja jsem musel.
Nemam naprosto nic proti BMW 5 :-!