Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Odstranění půdy z dálnice D8 se protáhne, ŘSD nechá zpracovat geologický průzkum

Jan Mička
Diskuze (0)
Rozestavěná dálnici D8, kterou loni v červnu zavalila sesunutá půda, projde geologickým průzkumem. ŘSD vybere zhotovitele do konce března.

Informace o postupu řešení závalu dálnice D8 zveřejnil server iDnes.cz. Úsek poblíž Litochovic nad Labem se však jen tak nápravy nedočká. Ředitelství silnic a dálnic si totiž nejprve nechá vypracovat ekologický průzkum, z něhož vyplyne, jakým způsobem dojde k zajištění svahu proti dalšímu sesuvu. Podle expertů je totiž půda stále nestabilní a další pohyb by mohl ohrozit obyvatele Litochovic nad Labem.

Podle informací zpravodajského serveru vybere ŘSD zhotovitele ještě do konce března. Následný průzkum by pak měl zabrat přibližně čtvrt roku. Již v příštím týdnu však na místo nastoupí Lesy České republiky s těžkou technikou, která odstraní stromy ještě v období vegetačního klidu. Pokud by k tomu nedošlo, odstranění sesunuté půdy by se mohlo posunout o dalšího půl roku.

Výběrové řízení na firmu, která odstranění škod provede, může začít až po dokončení geologického průzkumu. Zakázku v hodnotě 52 milionů korun, která byla schválena bez výběrového řízení bývalým šéfem ŘSD, současné vedení organizace zrušilo. Podle nedávno zvoleného šéfa Jiřího Mayera nebyl k takovému řešení důvod, protože bylo dostatek času vybrat firmu prostřednictvím běžného řízení. Určit alespoň orientační datum, do kterého by mohlo dojít k odstranění škod způsobených červnovým sesuvem půdy poblíž Litochovic nad Labem, však ŘSD zatím nezveřejnilo.

Jan Mička
Diskuze (0)