Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ojeté Mini F56/Mini 5D F55 (3. novodobá generace, od 2013): Nedejte na první dojem

Tomáš Dusil
Diskuze (1)

Třetí generace takzvaného novodobého mini (New Mini nebo také BMW Mini) oslaví letos v listopadu přesně deset let své existence. Stále si ji tudíž můžete koupit novou. Ačkoliv zvenku se na první pohled moc neliší od dvou předchozích vydání, pod povrchem se udály zcela zásadní změny. Dokonce větší než při přechodu z přelomové první novodobé řady na druhou.

Dodnes vyráběné třetí vydání novodobého Mini dostalo od základu novou techniku. Jejím základem se stala podlahová plošina UKL1 (Unter Klasse 1). Jsou na ní postaveny tři modely. Třídveřové Mini, interně označené F56, otevřená verze Mini Cabrio (F57) a do třetice absolutní novinka, poprvé pětidveřové Mini (F55).

Jako první se v listopadu 2013 představil třídveřový hatchback. Tvarově se toho změnilo v porovnání s oběma předchůdci jen málo, takže auto si na první pohled s jiným nesplete asi nikdo. Na druhý pohled ale působilo třetí vydání trochu větší, což potvrzují i rozměry.

S délkou 3821 mm bylo auto o 98 mm delší než předchůdce (neplatí pro Cooper S, který je dlouhý 3850 mm), šířkou 1727 mm o 44 mm širší a s výškou 1414 mm o sedm milimetrů vyšší. Rozvor se prodloužil o 28 na 2495 mm. Sice větší, avšak z praktického hlediska stále velmi malé. Zavazadlový prostor nabízí v základní konfiguraci objem jen 211 litrů. Dvě basy piva pojme, ale zbytek nákupu už musíte dát do kabiny. Auto je navíc jen čtyřmístné.

Ve snaze ukořistit nové zákazníky, kteří jsou ochotni za Mini zaplatit vzhledem jeho velikosti neadekvátní částku, ale zároveň požadují trochu praktičnosti, uvedl výrobce jen několik měsíců po třídveřové karoserii poprvé také pětidveřovou. Auto se prodloužilo na 4982 mm. Současně se výrazně zvětšil rozvor na 2567 mm (+72 mm). O stejnou hodnotu vzrostl dle podkladů výrobce prostor v podélném směru vzadu. Pětidveřové Mini je otypované pro pět cestujících včetně řidiče a opěradlo jeho zadní lavice již není dělení 50:50, ale 60:40. Zavazadelník se zvětšil o 67 na 278 litrů. Ani to není žádný zázrak, zavazadla na týdenní letní dovolenou by však měl pojmout bez problémů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Tomáš Dusil
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Dzakobo
1. 10. 2023 20:25
Auto se prodloužilo na 4982 mm
Mini? Tak určitě.... :D :D :D :D