Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ojetý Citroën C5 2.0 HDi: S naftou chybu neuděláte

Bazarové Recenze
Diskuze (21)
První generace Citroënu C5 je proslulá komfortním podvozkem a nabídkou místa v kabině. Mezi řidiči je zájem především o vozy s úspornými turbodiesely HDi.

Na rozdíl od druhé generace Citroënu C5 se automobily první modelové řady mohou chlubit opravdu velkorysou nabídkou prostoru pro posádku. Ceny těchto aut přitom rychle klesají, takže si nelze nevšimnout skutečně zajímavého poměru cena/užitná hodnota.

Právě tento fakt řadu motoristů k Citroënu C5 přiláká. Tedy pokud je k němu už nepřivedla pověst komfortního podvozku nebo úsporných turbodieselů HDi. Vozidla vyrobená po faceliftu a modernizaci v roce 2004 navíc absolvovala bariérovou zkoušku Euro NCAP s lepším výsledkem než původní provedení, když získala plný počet hvězd.

K dalšímu testu ojetého vozu jsme proto vybrali Citroën C5 po faceliftu a modernizaci. V dokladech má zanesený rok uvedení do provozu 2005 a pod kapotou dvoulitrový turbodiesel HDi. Na palubních přístrojích svítí nemalých 230 221 ujetých kilometrů, ale vzhled a stav vozu dává tušit výbornou údržbu auta. Snad každý by mu tipoval výrazně méně. Autocentrum Auto ESA tento automobil nabízí za 99 900 Kč.

Prostor pro posádku

Jak jsme již zmínili, jednou z ceněných předností první generace Citroënu C5 je vnitřní prostornost. Cestující mají skutečně nadbytek místa vpředu i na zadních sedadlech, díky čemuž je i pro překonávání dlouhých vzdáleností zajištěn dostatek pohodlí. Samozřejmost představují široká a pohodlná sedadla. Boční vedení těla v zatáčkách nezajistí, na druhou stranu „cé-pětka“ je spíše koráb silnic, než auto se kterým by člověk chtěl jezdit sportovně.

Pracoviště řidiče má proti předfaceliftovému provedení inovovaný přístrojový štít, tvary palubní desky se však nezměnily. Samostatnou kapitolu tvoří malá centrálně umístěná kaplička s displejem palubního počítače a autorádia. V testovaném voze je namísto úzkého monochromatického displeje příplatkový barevný. Ten je vyšší, trochu zapuštěný a slouží i pro zobrazování navigace. Bohužel je však jeho spodní část hůř viditelná, protože ji kryje klenutí palubní desky, a to i přesto, že má větší kapličku než standardně montovaný úzký displej. Pokud se podíváme na palubní desku jako na celek, pak tato větší kaplička vystupuje tak, že působí jako nějaký přílepek, který do vozidla nepatří. Zde se designéři opravdu moc nepředvedli.

Dobře přístupný zavazadelník testovaného liftbacku nabízí základní objem 470 litrů, což je podle našeho názoru zcela dostačující (před facelitem byl zavazadelník o 15 litrů menší). Kombi s přídomkem Break má zavazadlový prostor o objemu 563 litrů. K hodnocení prostoru pro posádku ještě dodejme, že i přes nemalý kilometrový proběh v případě testovaného vozidla, jsme žádná nadměrná opotřebení neodhalili. Výjimkou je pouze ohmataná hlavice řadicí páky.

Motor a převodovka

„Cé-pětka“ se mezi motoristy dočkala obliby buď s benzinovou osmnáctistovkou, dvoulitrem nebo častěji s turbodieselem HDi. Třílitrové šestiválce motoristé nevyhledávají, důvodem je samozřejmě spotřeba. Velké oblibě se těší především turbodiesely 2.0 HDi, které pracují z naftových verzí nejspolehlivěji, mají dostatek sil a současně platí za úsporné. Motor 2.0 HDi o výkonu rovných 100 kW v testovaném automobilu pak působí zcela ideálně. Umožňuje vozidlu svižné a bezpečné předjíždění, nemá potíže ani s plně naloženým automobilem a přitom pracuje s příznivou spotřebou. Špatnou volbou nejsou ani agregáty 2.2 HDi.

V nabídce pro vozy vyrobené po faceliftu byl ale i malý turbodiesel 1.6 HDi o výkonu 80 kW. Ten je vzhledem k objemu snaživý, větší turbodiesely však představují přece jenom lepší volbu. Zcela bez potíží nejsou ani převodovky, manuální u vozidel s turbodieselem občas hučí.

Jízdní vlastnosti a komfort

Citroën C5 je mezi řidiči vyhlášený jako velice komfortní automobil, za nímž stojí odpružení Hydractive. Díky němu je vůz schopný skutečně žehlit české silnice. Lze nastavovat světlou výšku (automaticky se mění v závislosti na stylu jízdy) a u verzí s patřičnou výbavou podvozek přitvrdit stiskem tlačítka Sport. To však v testovaném vozidle není, takže jsou náklony karoserie v zatáčkách o něco citelnější.

Jenže jak zde již padlo, „cé-pětka“ není vůz pro nějaké závodníky. Nadchne vyznavače pohodlí, které do cíle téměř přenese.

Výbava a cena testovaného vozu

Citroën C5 v provedení liftback potěší rozsáhlou výbavou, díky níž je posádce dopřáno ještě více pohodlí. Součástí komfortní výbavy je nejen klimatizace a audiosystém s přehrávačem a měničem CD, ale i navigační systém nebo tempomat. Nechybí palubní počítač, přední i zadní parkovací čidla, elektrické ovládání předních sedadel, dálkové centrální zamykání, elektricky ovládaná a sklopitelná zpětná zrcátka nebo elektrické ovládání bočních oken. Plusem je také dešťový senzor, který se postará o včasné spuštění stíračů bez nutnosti zásahu řidiče. Další výbavu pak tvoří protiblokovací systém brzd ABS, stabilizační systém ESP, sedm airbagů a xenonové světlomety.

Automobil z roku 2005 má za sebou 230 221 kilometrů, ale stále vypadá až neuvěřitelně zachovale. Ujetou vzdálenost by mu nikdo nehádal. Vedle vzhledu totiž potěší i technickým stavem. Dokonce ani podvozek nevykazuje nadměrná opotřebení, a tak za jízdy nikde nic neklape a nevrže.

Expert Auto ESA radí

U zážehových motorů se můžete setkat s vadnými zapalovacími cívkami, turbodiesely zase někdy trápí vstřikovače a vyloučit nelze potíže s filtrem pevných částic či čidlem výfukových plynů. Turbodiesely 1.6 HDi navíc nezřídka trápí vadná turbodmychadla, problémy s ventilem EGR či úniky motorového oleje.

Vyskytují se vůle na přední nápravě, známé je hučení nadměrně opotřebených ložisek kol, ale i různé závady elektroniky. Výjimku nepředstavuje pískání brzd a pozor si dejte na stav dvouhmotového setrvačníku. Hydropneumatické pérování platí za spolehlivé, přesto celý systém před koupí vozu prověřte a ujistěte se, že nikde nedochází k úniku kapaliny.

Citroën C5 2.0 16V
Objem motoru (cm3)1997
Maximální výkon (kW/ot. za min.)100/4000
Maximální točivý moment (N.m/ot. za min.)340/2000
Zrychlení 0-100 km/h (s)9,5
Největší rychlost (km/h)205
Kombinovaná spotřeba dle výrobce (l/100 km)6,0
Rok výroby testovaného vozu2005
Počet ujetých km dle palubních přístrojů230 221
Cena vozu (hotovost/financování v Kč)99 900/75 000

Bazarové Recenze
Diskuze (21)
27. 4. 2015 14:31
Re: chybný rýchlomer
To si fakt za toto zaplatil 600 eur? 8-s Veď za to si mohol mať nový FAP aj s prácou, alebo spojku a zotrvačník vymenený ;-) Mal som tiež C5 s 2.0hdi. Ťažko nájsť pohodlnejšie auto v strednej triede. Súhlasím, že servisu po 200 000km potrebovalo viac, ako by bolo primerané...
12. 10. 2014 00:04
Re: S naftou chybu neuděláte
Presne tak, motor ma byt tesny a na vrstve prachu je hned vidiet, kde unika olej alebo palivo. Ale ked to niekto pravidelne umyva, potom sa nemoze cudovat, ze si nevsimne unik benzinu alebo nafty z filtra paliva alebo z niektorej rychlospojky no a ked to kvapne na vyfukove zvody , tak to petrumr co ? No tak to horiii. Uz ho vidim, ako umyva motor v hybridnom lexuse, asi aj tie oranzove kable a vinutie elektromotoru >:D . Okrem toho umyvania ziadnu radu nedal, ale som zvedavy, co ma ten citron za skryte vady, by oko sada letnych gum 450 eur, sada zimnych 450 eur, gule ( nie soferove ) cez 1000, zhavenie 200 s robotou, vyfuk... a buduci rok strasiak STK, dost dovodov na predaj.
11. 10. 2014 23:28
Re: S naftou chybu neuděláte
na co čistit motor? Taky znám pár dementů co pulírovali motor tekoucí vodou a pak řešili závady, který nikdo jiný neměl. A přitom jezdili na výměnu oleje po 30000 km. >:D Voda do motorovýho prostoru nepatří! Jen ať si je klidně špinavej. Ono mu to vůbec nevadí. Hlavně, když má vyměněnej olej.
Avatar - Hammunasakra
11. 10. 2014 22:05
Re: Nadbytek prostoru v C5 I. gen? Ha,ha!
Trocha reality ;-)

[odkaz]
11. 10. 2014 21:39
Nadbytek prostoru v C5 I. gen? Ha,ha!
Buď je autor testu trpaslík, nebo fakt nevím. Citroën C5 první generace je možná pohodlný kočár (pokud tedy zkousnete krátké přední sedáky), ale rozhodně neoplývá prostorem pro nohy zadních cestujících. Naopak, dokonce je v této disciplíne v měřítcích střední třídy podprůměrný. Kdyži si vyšší řidič udělá za volantem pohodlí, stejně vysoký člověk se koleny dotýká předního opěradla (a pokud by nemělo mohutné vybrání, ani by se tam koleny nevešel). Toto se vám třeba v Mondeu nebo v Passatu určitě nestane. Prostorově horší než C5 je ve střední třídě už jenom současná generace Laguny a Accordu.