Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Olympian 01 je další elektromobil s retro designem. Nemá ani dotykový displej

Jan Zajíc
Diskuze (6)

Americká společnost Olympian Motors chce na trh uvést elektromobil kombinující moderní technologie s retro designem a částečně starosvětským přístupem.

První připravovaný model kalifornského start-upu se jmenuje jednoduše Olympian 01 a pokud skutečně vznikne, půjde o slušný kus auta. Délka dosahuje 4,96 metru (je tedy delší než například BMW X5, Volvo XC90 nebo Škoda Superb Combi), šířka činí 1,89 metru, výška 1,64 metru a rozvor 2,76 metru. Hmotnost by se měla pohybovat okolo dvou tun.

O pohon se postará elektromotor na zadní nápravě, poskytující výkon 310 koní a točivý moment 414 Nm, zrychlení z klidu na stovku by se mělo vejít pod 6 sekund, maximální rychlost prý bude činit dokonce 260 km/h.

Lithium-iontová baterie, umístěná v podlaze, nabídne kapacitu 82 kWh, americká firma slibuje dojezd až 490 kilometrů. 400voltová architektura pak umožní nabíjení výkonem až 125 kW.

Přestože Olympian sází na retro design, v konstrukci se uplatní řada moderních materiálů a kompozitů, například karbon či titan. A i když to na první pohled možná nevypadá, vůz má dva páry dveří.

Zajímavý je interiér, v němž najdeme ušlechtilé materiály jako dřevo, kůži, chrom, hedvábí či kašmír. Svérázným způsobem v Olympian Motors přistupují k ovládání: auto dostane tradiční analogové budíky a minimum ovládacích prvků.

Video se připravuje ...

Všimněte si také, že v kabině chybí dnes takřka nepostradatelný displej. Je to samozřejmě schválně, firma místo toho vsadí na sofistikovaný head-up displej a ovládání hlasem. Ve výbavě nechybí současné bezpečnostní systémy nebo například devět airbagů.

Společnost Olympian Motors už na 01 přijímá rezervace, cena činí 100 tisíc dolarů, tedy asi 2,35 milionu korun. Kdy se však pochlubí prvním hotovým vozem, zatím nevíme. V současnosti prezentuje spíš plány a rozpracovaný projekt.

Jan Zajíc
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - dokopy
20. 5. 2022 08:48
Srandovné auto
Mne sa páči.
Avatar - Ada je zase tady
19. 5. 2022 21:46
Re: komu?
Když je něčeho moc, tak je toho příliš...
Avatar - Roland Von Wagen
19. 5. 2022 20:59
Tak good luck.
Kalifornský stártap má už jistě postavené montážní haly, gigafaktory, lakovnu a teď už teda jen sbírá zálohy na auta (samozřejmě otestovaná a schválená do provozu), které ve skladu čekají na své zájemce. Protože to není jen vysněná chyméra. Je to start up!
19. 5. 2022 14:57
Re: To je teda
Neskutočný hnus, takto to sprasiť...
pritom zadanie je super a šlo by to spraviť nádherne. Len by autor musel mať na to schopnosti a vkus...
Avatar - Stejsn
19. 5. 2022 09:48
To je teda
dobrá zrůdička :-/