Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Operace muže zbavila vážné oční vady. Hned si udělal řidičák a koupil si ostrou Corvettu

Jan Zajíc
Diskuze (9)

Kanaďan Mike Schickerowski se narodil s vážnou oční vadou. Díky úspěšné operaci mu po čtyřicítce ale začala nová životní etapa, která zahrnuje také splnění řidičských snů.

Schickerowski se narodil s vadou jménem nystagmus, která způsobuje opakující se, nekontrolované, rychlé a trhavé pohyby očí. Kanaďan poruchu popisuje tak, že nikdy neviděl ostře, vše, na co koukal, měl rozmazané. Kvůli této vadě byl Schickerowski považován za takzvaně legálně slepého - někdy se objevuje také termín praktická slepota.

To zjednodušeně řečeno znamená, že i když nebyl nevidomý, některé činnosti dělat prostě nemohl nebo mu byly zapovězeny. Například řízení auta.

Před pár lety však Mike absolvoval experimentální operaci, která ho oční vady zbavila. Kromě toho, že poprvé ostře viděl svou rodinu, se také rozhodl, že si splní svůj automobilový sen.

Ve 44 letech si tedy udělal řidičský průkaz (napoprvé) a koupil si Chevrolet Corvette Grand Sport minulé generace, tedy té sedmé. Grand Sport je zajímavou verzí, která kombinuje prvky z ostrého modelu Z06 s atmosféricky plněným osmiválcem LT1. Výkon dosahuje 460 koní.

Schickerowski se také pustil do úprav, tou nejviditelnější je modifikace dveří. Nově se podobně jako u Lamborghini vyklápějí vzhůru. I když Kanaďan přiznává, že si Vette koupil hlavně kvůli vzhledu, dnes oceňuje i jízdní vlastnosti, podvozek a výkon.

"Nabízí mnohem víc, než jen skvělý design," říká Mike, který si užívá nové možnosti. A třeba i zdánlivé maličkosti, které dřív dělat nemohl - například rybaření se synem.

Jan Zajíc
Diskuze (9)

Doporučujeme

Avatar - dolsonoson
6. 5. 2021 08:50
řízení s brýlemi
já mám brýle, které mi doporučili v očním studiu a i přes poměrně silnou oční vadu, kdy mi někteří lékaři tvrdili, že řízení pro mě asi nebude, tak řídím a vidím velmi dobře..velkou pomocí pro mě byla Fovea v Havířově-
https://fovea.cz/o
Avatar - Hammunasakra
29. 7. 2020 12:44
Re: Tak určitě....
Tak MÁŠ proč žejo

Ti ostatní si v ní rozbijou ciferník? Takže jediný správný je motor na ropu + manual + FWD?
29. 7. 2020 12:29
Re: Tak určitě....
Ano, líp se řídí, ale hodně zkušenému řidiči. Ti ostatní si v ní často rozbijou ciferník. A neboj, nezávidím, nemám proč. ;-)
29. 7. 2020 09:13
proc ne
Je rozdil jezdit v americe a u nas. Tam si klidne “zacatecnik” muze koupit sportaka. Mas tam plac a kdyz chces bejt sam tak jsi. A zacatecnik lepsi nez vemeno ve sluzebnim superbu. Co neni moje muzu do*** a jezdit jak ***. Zname klauny :D
Avatar - Hammunasakra
29. 7. 2020 08:40
Re: Tak určitě....
Jo je = zadokolka se prostě líp řídí = nezáviď ;-)