Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ostrý Renault Twingo oficiálně. Jmenuje se GT, má 110 koní a manuál!

Jan Mička
Diskuze (54)
Po zveřejnění detailu ostrého twinga pustila automobilka Renault do světa více informací. Vůz se ukáže na Festivalu rychlosti v Goodwoodu.

Konec pochybnostem – nová generace ostrého Renaultu Twingo nese přídomek GT. První fotografii jsme přinesli již dnes ráno, nedlouho poté však francouzská automobilka uvolnila pořádný balík fotek včetně důležitých informací, které vás možná překvapí.

Na samotném vzhledu není nic překvapivého. Vůz se nechal inspirovat konceptem Twin’Run, stojí na specifických sedmnáctipalcových kolech, má sníženou světlou výšku a můžete jej mít v barevných provedeních Piment Orange (na obrázcích), Lunaire Grey, Profond Black a Glacier White. Uvnitř (prý) najdeme spoustu oranžových detailů a připomínek divize Renualt Sport, která za úpravami vozidla stojí, fotka kokpitu však zatím není k dispozici.

Dnes ráno jsme si trochu zaspekulovali o pohonné jednotce, přičemž předpoklad se až na jeden „malý“ detail vyplnil. Pod podlážkou zavazadelníku trůní přeplňovaná tříválcová „devítistovka“ s výkonem 81 kW a točivým momentem 170 N.m, která má v sériovém provedení o 15 kilowattů a 35 newtonmetrů méně. Tím detailem je však převodovka – zatímco ve standardu se motor pojí pouze se šestistupňovou dvouspojkou, zde je řidičtější manuál!

Kompletní technická data zatím nejsou k dispozici, dá se ale očekávat zrychlení z 0-100 km/h za zhruba deset sekund a maximální rychlost okolo 170 km/h. Slovo „ostrý" v titulku je možná trochu přehnané, rozhodně se však jedná o nejsilnější současné twingo. K navýšení výkonu si Renault Sport dopomohl přemapováním řídicí jednotky motoru a novým sáním, to je ale pouze část cesty k úspěchu. Twingo GT dostalo tužší odpružení, novou kalibraci ESP a řízení s proměnlivým převodem. Výsledkem má být lepší zpětná vazba a stabilnější chování v zatáčkách.

V oficiálních tiskových materiálech nepadlo ani slovo o tom, že by mělo jít o koncept, vůz se tedy skutečně dostane do výroby. Oficiální odhalení proběhne na tradičním Festivalu rychlosti v Goodwoodu, který bude v Západním Sussexu probíhat od 23. do 26. června.

Jan Mička
Diskuze (54)
Avatar - Pekelná Micinka
7. 6. 2016 14:38
Re: Happy Hippie
Ten Up! vypadá taky pěkně.
Avatar - iudex
7. 6. 2016 09:34
Re: RENAULT toujours !!!
Presne tak, vnucovanie dvojspojky tam, kde si ľudia želajú manuál, extrémny downsizing tam, kde to motoricky nepostačuje, torzka tam, kde má konkurencia multilink...
P.S. Jedine že by si to myslel ako iróniu, potom OK. ;-)
Avatar - Emel
7. 6. 2016 08:44
Re: Happy Hippie
V týhle třídě nevidím auto, který by mi vyloženě sedlo. Kdybych fakt musel, tak teda asi Abarth, ale úplně dobře bych se v tom necítil. Nebo modernizovaný Up!, klidně v té zlaté...
[odkaz]

...a nebo to Twingo.
Avatar - Pekelná Micinka
7. 6. 2016 02:57
Re: Happy Hippie
Tak to já kdybych si mohl vybrat, bez ohledu na cenu atd. tak beru 500 cabrio v mátově zeléné, nebo bílé s hnědou střechou a interiérem. Takovej opravdu kavárenskej model. :-)
7. 6. 2016 00:58
No tak jen doufám, že se to uchladí
v tak malém prostoru a nebude motor po pár km na odpis. Mražené výrobky se ale asi stejně v kufru převážet nebudou. Taky plně vypínatelné ESP a ABS by potěšilo :-) Volant s proměnlivým převodem vidím jako mínus.