Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Oživený Saab 9-3 má karoserii z finské oceli

Jan Mička
Diskuze (24)
Automobilka Saab pod novým vedením kvete. Finové budou nově dodávat i materiály pro klíčové prvky karoserie.

O znovuoživení výroby automobilů Saab jsme psali již na začátku února. Finská společnost National Electric Vehicle Sweden AB (Nevs) se prozatím zaměřuje pouze na model 9-3, nově navazované kontakty však naznačují budoucí rozšíření o další modely. O tom ostatně vypovídají také informace o možném představí elektromobilu ještě v tomto roce.

Vlastník Saabu si pro nový projekt v oblasti výroby vybral finskou společnost Ruukki. Ta je díky aktivitám ve výrobě ocelových střech známá i v České republice. Pro nové modely 9-3 však bude dodávat především komponenty z vysokopevnostní oceli Litec, která je téměř čtyřikrát pevnější než běžné tvarovatelné oceli. Díky tomu dokáže lépe lépe pohltit energii v případě nárazu.

Jan Mička
Diskuze (24)
Avatar - Emel
30. 1. 2014 14:19
Re: Čína
Jasně, na obyvatele se tam prodá srovnatelné množství nových aut jako u nás... přesto si myslím, že učit se kapitalismus v Číně není úplně šťastná myšlenka.
Avatar - Bristol
30. 1. 2014 14:11
Re: Čína
nikdo netvrdí že Čína je kdesi na přelomu 19. a 20. století...je tam oligarchie, pak dlouho nic a pak zbytek více jak miliarda lidí, ale o tom že i ten zbytek se začíná mít lépe a lépe svědčí i to že najednou je čína největším automobilovým trhem, trhem elektroniky a tak dále...

nejinak je na tom i Rusko...tam taková ta emancipovaná střední třída jak jí známe například z Evropy taky není...
Avatar - Emel
30. 1. 2014 09:54
Re: Čína
Kapitalismus v Číně má jeden velký problém a to je velká nerovnost bohatství a absenci sociálních jistot. Ne, nejsem komunista a ani levičák. Ale na druhou stranu si nemyslím, že by 1% populace mělo mít víc než polovinu bohatství země...

V mém pohledu je jádrem každé země její střední třída. Nechtěl bych žít v zemi, kde střední třída znamená život na okraji chudoby... a to ani pokud bych patřil do toho horního 1%.
Avatar - romgator
30. 1. 2014 09:35
Re: Jsem milovník SAABu, ale
Ty jsi tak hodný, ani nevíš, jakou jsi mi udělal radost, že jako první jsem na to upozornil. A jako odměnu zasloužíš smajla. :-)

Jinak, ony ty SAABy vezou hlavně do číny, pokud jsem to ale četl správně ( zdroj: [odkaz] ), tak dokonce v Nizozemsku a další pár zemích se už možná dokonce začal prodávat.
Avatar - Iv8
30. 1. 2014 08:53
Re: Nová budoucnost SAAB
Fandím a držím palce aby to Saabu vyšlo. Každá změna uniformity ala VW je vítána. Doufám, že v rámci úspor nezačnou ta auta šidit a zůstanou u nadstandardní bezpečnosti, výběru materiálů a dílenského zpracování.