Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pamatujete si, jak Francouzi udělali z Tatry 603 luxusní auto budoucnosti?

Jan Zajíc
Diskuze (9)

Zní to vlastně úsměvně. Jedním z nejzajímavějších vozů losangeleského autosalonu v roce 2007 byla česká Tatra 603. Upravená Francouzi.

Ale je to pravda. Na autosalonu v americkém Los Angeles se v listopadu 2007 skutečně světu ukázala Tatra 603-2, která ovšem s československou legendou měla společné jen vnější tvary.

Jinak se výrazně proměnila. Úpravy měla na svědomí francouzská společnost Faurecia, jež je jedním z největších výrobců automobilových dílů na světě. Produkuje například sedadla, panely dveří, palubní desky, dekory, ale i výfukové systémy a řadu dalších věcí.

Podle Wikipedie dokonce každý třetí automobil vozí komponenty od této firmy, v níž kontrolní podíl vlastní koncern Groupe PSA.

Na upravené tatrovce, která se prezentovala pod jménem Faurecia Premium Attitude, chtěla společnost představit svou vizi interiéru budoucnosti. Takže i když se proměnil také vnější design (všimněte si například jiné přední masky), největší změny se udály uvnitř.

Přístup do kabiny usnadňuje konstrukce bez B-sloupku, kterou doplňují proti sobě otevírané dveře. Ty zadní jsou tedy "sebevražedné", otevírané proti směru jízdy.

Interiér na rok 2007 vypadal opravdu moderně, při pohledu na minimalistické provedení, několik displejů, ambientní osvětlení, dotykové plochy na volantu nebo digitální přístrojový štít byste určitě nehádali, že hledíte do letité Tatry 603.

Řidičovo sedadlo je asymetrické a v jeho loketní opěrce je integrovaný multifunkční ovladač inspirovaný designem mobilních telefonů. Ovládací mechanismus nespojují s displejem na středové konzole klasické vodiče, nýbrž bezdrátová technologie Bluetooth.

Sedačka řidiče také dostala automatickou schopnost měnit svoje nastavení podle toho, v jakém jízdním režimu se zrovna vůz pohybuje.

Zadní sedáky se na první pohled tváří jako nedělená lavice, dokonce bez opěrek hlavy. Pokud se ovšem posadíte dovnitř, systém se přizpůsobí vaši postavě – nastaví úhel sedáku a bederní podpěru. Loketní opěrka se nevyklápí shora, ale je ztvárněna pomocí „mostu“, který pod sebou nechává prostor. A opěrky hlavy se automaticky vysunou jen v případě, že systém rozezná pasažéra na zadním sedadle. Účelem bylo zlepšit řidičův výhled vzad v době, kdy zadní část vozu zeje prázdnotou.

Se zajímavým nápadem Faurecia přišla u nastavení klimatizace. Každý v autě má totiž vlastní ovládání, které najde přímo u výdechů. Teplotu si tak může každý nastavit dle libosti.

A proč francouzský výrobce sáhl zrovna po staré tatrovce? Prý proto, že 603 vnitřním prostorem odpovídala tehdejším generacím vozů velikosti Mercedesu třídy E, BMW řady 5 nebo Audi A6.

Aby byla podoba moderním zástupcům vyšší střední třídy co nejbližší, odstranila Faurecia ze zadní části motor. Místo něj se tu objevuje prostorný kufr, který má vysouvatelnou podlahu.

Jan Zajíc
Diskuze (9)

Doporučujeme

21. 8. 2020 07:35
Tatra
Tatra 603 je krásné auto. V době svého vzniku to byla 1. Samozřejmě soudruzi žili z podstaty tak ji vyráběli 20let. To už je bohužel jiná kapitola. Ale nevím,proč nějakí francouzský patlal musí prznit tento design. A samozřejmě v USA se tvářit,jako že je tento design jejich. Protože Česko v USA moc nikdo nezná.
20. 8. 2020 13:49
Re: Sebevražedné dveře.
Ano, a taky to bylo v době, kdy věšina aut ještě měla karoserie s dřevěnou kostrou, tj. ty kastle měly velkou tendenci ke kroucení. Dveře s primitivními zámky se pak snadno za jízdy otevřely, (protože hned po otevření okamžitě "nabraly" vzduch) . Např. když třeba auto přejelo jedním kolem přes velký výmol. A posádka tehdy samozřejmě nebyla ani připoutaná... ;-\
Avatar - Roland Von Wagen
20. 8. 2020 09:31
Re: Sebevražedné dveře.
:D :yes:
20. 8. 2020 09:12
Re: Sebevražedné dveře.
Je to spíš historické označení. Dnes to všechno hlídá elektronika, ale co se asi stalo, když si ty dveře z nějakého důvodu otevřel ve vyšší rychlosti za jízdy a místo puštění kliky se je snažil zpátky zavřít? Ideálně v době, kdy ještě nebyly na zadních sedadlech bezpečnostní pásy.
Avatar - Roland Von Wagen
20. 8. 2020 08:34
Sebevražedné dveře.
Už jsem párkrát tento termín ve vztahu k protisměrně otevíraným dveřím zachytil, ale nějak mi uniká význam.