Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Parádní retro: Takhle začínaly tuningové Mimoňské války, pamatujete? Je to už 20 let...

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)

V roce 2001 do kin dorazil snímek Rychle a zběsile, film, který zajímavým způsobem ovlivnil mladé nadšence do aut. Výrazně totiž zvedl zájem o tuning. Pojďme si tuhle dobu připomenout.

Oživit si ji můžeme prostřednictvím dobových fotografií z prvních srazů pojmenovaných jako Mimoňské války. Ty se poprvé uskutečnily 20. září roku 2002 a ještě ve stejném roce proběhlo pokračování, a to měsíc po první sešlosti - už 19. října.

A zajímavé také je, že zatímco na prvním srazu se podle pořadatelů ukázalo asi 150 aut, o měsíc později dorazilo už zhruba 600 vozidel. Účast ale rostla dál, na třetích "válkách", které se konaly 17. května roku 2003, se objevilo 1200 strojů. A v květnu 2005 na sedmém setkání to bylo dokonce 7000 automobilů!

Z poměrně skromných začátků se postupně z Mimoňských válek stala největší událost pro vyznavače tuningu v České republice. Rozšiřoval se také doprovodný program, přibyly kulturní akce, různé soutěže a důležitou součástí býval také noční život. Některé ročníky dokonce zaujaly také doprovodným programem s lechtivým nádechem, třeba erotickou myčkou, jež byla součástí například 16. válek v roce 2010. V galerii si ji můžete připomenout.

Hlavní náplň alba dobových fotografií však tvoří snímky z úplně první akce a pak z třetího setkání v květnu 2003. Jestli jste Mimoňské války v té době zažili, můžete si připomenout, jaká auta a jaká atmosféra tehdy panovala. Pokud jste příliš mladí, nebo vás tehdejší tuningová scéna absolutně míjela, věříme, že i tak pro vás budou fotky dokumentující obrovský fenomén počátku třetího tisíciletí atraktivní. Tohle už se totiž nevrátí.

Pro úplnost připomeneme, že v současnosti se Mimoňské války nekonají. A jejich organizátor ani nepočítá, že by minimálně v blízké budoucnosti nějaké pokračování uspořádal.

Na závěr si ještě dovolíme drobnou výzvu. Jestli máte k dispozici fotografie z motoristických akcí z minulosti a rádi byste se o ně podělili, napište nám na e-mail redakce@auto.cz a něco vymyslíme. Děkujeme!

Video se připravuje ...

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)

Doporučujeme

19. 1. 2023 08:26
Pecka
Super vzpomínky, přijde mi, jako by to bylo včera :)
19. 1. 2023 08:26
Re: Odpad
Dnes možná, ale tenkrát jste to viděl stejně? :)
Avatar - Stejsn
18. 1. 2023 12:39
tohle je přesně to,
co si představím pod pojmem "retro peklo".
18. 1. 2023 12:00
Re: Odpad
Mňa zaujalo akurát čierne a červené Camaro a posledných 14 fotiek. Zvyšok o ničom :-|
18. 1. 2023 11:07
Odpad
Pár pekných decentných úprav sa tam nájde. Zbytok je len hŕba bezcenného nevkusného šrotu.