Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Peugeot pracuje na kompaktním crossoveru. Využije koncepci nového Citroënu C4

David Bureš
Diskuze (0)

Kompaktní rodina značky Peugeot se i v Evropě rozšíří. Novou generaci hatchbacku a kombi řady 308 později doplní také technicky spřízněný crossover.

Crossovery budou pro automobilky v následujících letech klíčovou součástí nabídky. Nabídnou dnes tak populární vzhled SUV s vyšším posazem, zároveň však nejsou tak vysoká jako typická SUV, což se hodí kvůli flotilovým emisím, protože lepší aerodynamika zajistí vyšší hospodárnost. I proto se tak mluví o tom, že postupně převezmou roli SUV. Není tak divu, že na takovém autě pracuje i Peugeot, který tradičně umí vycítit nové módní trendy.

Peugeot na trh uvede crossover v rámci nové generace své kompaktní řady. Odvozen bude od nové generace řady 308, která už letos bude debutovat ve formě pětidveřového hatchbacku. Kombi 308 SW doplní nabídku v roce 2022, kdy se patrně představí také odvozený crossover.

Automobil je vyvíjen s interním označením P54, přičemž využije stejný technický základ jako nová 308, a to v podobě nejnovější verze modulární platformy EMP2. Na rozdíl od hatchbacku však nenabídne čistě elektrickou verzi, v případě crossoveru se počítá výhradně se spalovacími motory v podobě nově elektrifikovaného tříválce 1.2 PureTech a turbodieselu 1.5 BlueHDi. Na vrcholu nabídky se pak usadí plug-in hybridy se čtyřválcem 1.6 PureTech pod kapotou. Mělo by jít už o novou generaci šestnáctistovky vyvíjené Opelem, která místo konvenčního automatu bude spolupracovat s novou dvouspojkovou převodovkou.

Podle interních zpráv francouzských médií bude auto zatím neurčeného jména dlouhé asi 4,7 metru. Siluetu budou vedle zvýšeného podvozku zvyšovat také velká kola. Design bude navazovat na novou generaci 308, s níž bude sdílet přední partie s dominantními diodovými „kly“ denního svícení. Záď však bude zcela jinak koncipovaná. Hovoří se o spektakulárních tvarech, které se celkovou siluetou mají inspirovat u aktuálního Citroënu C4, jež má k světu crossoverů také hodně blízko.

Peugeot zatím údajně nerozhodl, jak se novinka bude jmenovat. Nabízelo by se označení 308 RXH jako zdůraznění technické spřízněnosti s oblíbenou 308. Vyloučeno ale není ani označení 408 nebo dokonce 4008. Minimálně v Číně se zřejmě vůz bude jmenovat 408, nahradí tam totiž klasický sedan nesoucí toto označení, vyráběný pro nejlidnatější zemi světa od roku 2014 jako tříprostorový derivát 308. Zajímavou spekulací je pak to, zda crossover v Evropě postupně nenahradí model střední třídy 508, jehož prodejní výsledky jsou zatím spíše rozporuplné.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme