Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pininfarina Battista se chlubí úžasnými parametry a několika světovými rekordy

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Výrobce se pochlubil rekordní akcelerací i schopností zastavit.

Elektrický hypersport Automobili Pininfarina Battista, osazený čtyřmi elektromotory o systémovém výkonu cca 1900 koní, už od svého uvedení sliboval působivé výkony. Automobilka hovořila o lepší akceleraci, než jakou nabízejí vozy Formule 1, konkrétní čísla však dlouho chyběla. To se však nyní mění.

Luxusní italská značka nedávno uvedla vůz na trhy Středního východu, kde následně uspořádala i prezentaci dynamických schopností na okruhu Dubai Autodrome. Zde se pochlubila i parametry naměřenými během certifikace na italském okruhu Nardo, které jsou skutečně působivé.

Video se připravuje ...
Automobili Pininfarina Battista se totiž stal nejrychlejším produkčním automobilem na světě s akcelerací z 0 na 60 MPH (cca 97 km/h) za 1,79 sekundy, z 0 na 100 km/h za 1,86 sekundy, z 0 na 120 MPH (cca 193 km/h) za 4,49 sekundy a z 0 na 200 km/h za 4,75 sekundy.

Technici si nicméně velmi dobře uvědomovali, že vůz s podobnými schopnostmi bude potřebovat i pořádné brzdy. Ty jsou přitom tak výkonné, že elektrický hypersport zastavil z rychlosti 100 km/h na vzdálenosti pouhých 31 metrů, což mu vyneslo světový rekord mezi produkčními elektromobily.

Připomeňme, že Battista je údajně nejvýkonnějším automobilem, jaký kdy v Itálii vznikl. Čtveřice elektromotorů nabízí kombinovaný výkon cca 1900 koní a 2340 Nm točivého momentu. Maximální rychlost je až 350 km/h, dojezd by se pak měl pohybovat okolo 476 km dle WLTP.

Za výrobou každého jednoho vozu je 1250 hodin práce zkušených specialistů, kteří vůz staví v italském městečku Cambiano poblíž Turína. Celkem vznikne pouze 150 kusů, přičemž cena jednoho startuje od 2,2 milionu eur (cca 53,6 mil. Kč). Vůz přitom nabízí obrovské možnosti individualizace, díky čemuž je jen mizivá pravděpodobnost, že narazíte na dva stejné kusy.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme