Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Platnost končících STK automobilů se prodlouží o deset měsíců

Diskuze (4)

Platnost státních technických kontrol (STK) automobilů se kvůli koronavirové krizi prodlouží o deset měsíců. Opatření platné pro celou EU se týká technických kontrol propadlých od loňského září do konce letošního června.

Nebude však platit pro už jednou takto prodloužené STK loni. Informovalo o tom ministerstvo dopravy. Už dříve úřady automaticky prodloužily platnost končících řidičských průkazů.

Unijní opatření navazuje na už zavedené prodloužení platnosti STK. Loni dostali motoristé, kterým u auta skončila platnost kontroly od loňského února do loňského srpna, sedm měsíců navíc. Pokud toto opatření už využili loni, aktuální prodloužení se jich už netýká. Nynější opatření neplatí ani pro protokoly o evidenční kontrole či pro prodloužení platnosti osvědčení o technické způsobilosti a 30denní lhůty k provedení opakované technické prohlídky.

Už dříve EU rozhodla o prodloužení platnosti propadlých řidičských průkazů a průkazů profesní způsobilosti. Motoristům, kterým platnost dokladu vyprší v době do konce letošního června, se tak rovněž automaticky prodlouží o dalších deset měsíců. Tito motoristé tak nebudou muset okamžitě žádat o nový. Úřady na takové doklady budou hledět jako na platné, a to po dobu deseti měsíců od propadnutí průkazu.

Opatření by měly eliminovat případné fronty u úřadů a provozovatelů STK, zvlášť v době omezené úřední doby nebo uzavření provozů. Výměny dokladů i prohlídky však fungují nadále.

V Česku jezdí okolo 6,2 milionu automobilů.

Diskuze (4)

Doporučujeme

18. 3. 2021 19:29
Re: bracha
myslíš sebe..?
18. 3. 2021 17:18
bacha
Na pitomce bez blinkru, brzdovejch, s mlhovkama vepredu protože jedno svetlo mu uz pul roku nesvítí, olej pod autem skvrna metr na metr. O technicky strance tlumice, brzdy nemluvim. Nemusi mit nalepku, tak jezdi noo
18. 3. 2021 17:07
to bude v cervnu peknej masakr
az se tam nazenou vsichni ti, co to od zari odkladaji na posledni den.