Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Plug-in hybridní Grand Cherokee má být skvělý i v terénu, tvrdí Jeep

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Základní verze nového Grand Cherokee se ještě nepředstavila, přesto už je potvrzeno, že dostane i plug-in hybridní verzi. Ta by přitom měla zaujmout nejen spotřebou a emisemi, ale také dovednostmi (nejen) v terénu.

Automobilka Jeep se v listopadu minulého roku pochlubila ambiciózním cílem stát se nejzelenějším výrobcem SUV na světě. A evidentně to myslí smrtelně vážně. Na evropském trhu už totiž nabízí plug-in hybridní modely Compass a Renegade 4xe, v USA byl nedávno představen plug-in hybridní Wrangler a v Číně se prodává plug-in hybridní Grand Commander.

Elektrifikace byla potvrzena i pro vlajkovou loď značky, kterou se stane Jeep Grand Wagoneer, a evidentně ji neunikne ani nová generace Jeepu Grand Cherokee. Ta se prozatím představila pouze v sedmimístné verzi Grand Cherokee L, během pár měsíců by však měl dorazit i tradiční pětimístný Grand Cherokee páté generace.

Christian Meunier, globální šéf značky Jeep, přitom v nedávném on-line rozhovoru s australskými kolegy z WhichCar potvrdil, že nová generace modelu Grand Cherokee dostane i plug-in hybridní verzi s označením 4xe. Přednostmi nového elektrifikovaného modelu přitom nemá být jen lepší hospodárnost a vyšší ekologičnost, ale také pořádná síla.

Nový Grand Cherokee 4xe by měl údajně nabídnout lepší hospodárnost a lepší tažnou sílu, než dieselový Grand Cherokee, který se na australský trh nepodívá. Meunier si je navíc jistý, že výkonný plug-in hybrid bude zářit i v terénu. Jeho schopnosti by totiž měly být srovnatelné s motorizacemi V8, ovšem při nižší spotřebě.

Schopnosti v terénu jsou výjimečné, lidé to budou milovat. Pokud jde o možnosti točivého momentu, je nakonec model 4xe stejně kompetentní jako V8, v oblasti spotřeby paliva a dalších věcech však bude lepší,“ měl uvést Meunier. Motorizace V8 ovšem v nabídce samozřejmě zůstane. Minimálně pro vybrané trhy, jako je ten severoamerický.

Prozatím není jisté, kdy se tradiční pětimístný Jeep Grand Cherokee představí. Podle zahraničních spekulací by se však měl objevit na skladech amerických dealerů pravděpodobně až kolem třetího čtvrtletí tohoto roku. Plug-in hybridní model však zřejmě dorazí až příští rok.

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Doporučujeme

27. 1. 2021 20:01
Re: Tak co má říkat....
... tak spousta těch X5 a jiných aut takhle funguje.... já bych si to taky nekoupil, jenom píšu co vidím kolem sebe.... :-)
27. 1. 2021 19:08
Re: Re: Re: V terénu?
😂jo ten jo😂
Avatar - Ozzman
27. 1. 2021 18:59
Re: Re: V terénu?
No, dobře ale ten hranatý z konce 80tek je určitě rwd :D
27. 1. 2021 18:48
Re: Re: V terénu?
Cherokee ne! To je platforma giulietty. Grand Cherokee a Wrangler ano. A nový Grand Cherokee Giorgio platforma.
Avatar - Jerry.Gunman
27. 1. 2021 18:44
Re: Tak co má říkat....
Tak ono kupovat si Jeepa jako "mama car" pro rozvoz drobotiny do města je celkem slušná hloupost - ale když se to někomu líbí a koupí si to za své... proč ne :D