Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Po letitém pracantovi je stále hlad, Land Cruiser 70 je prý vyprodaný do roku 2024

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Jedno z nejstarších nových aut na globálních trzích se stále těší tak obrovské popularitě, že se čekací lhůta může protáhnout až na dva roky.

Toyota Land Cruiser řady 70 je svým způsobem jedinečné auto, které jen těžko hledá konkurenci. Automobilka totiž tento model představila již v roce 1984 a dokonce i po 38 letech na trhu se stále jedná o symbol takřka nezničitelného pracanta či společníka, který neustále generuje nové objednávky.

Například zájem na australském trhu je prý tak vysoký, že se automobilce vyplatí vůz opětovně modernizovat, aby splňoval přísnější požadavky na crash-test. Navzdory svému stáří tak Land Cruiser zůstane na trhu opět o něco déle, získat ho však zřejmě nebude tak snadné.

Video se připravuje ...

Jak upozornil australský magazín Drive, podle odhadů jednoho z lokálních dealerství může trvat vyřízení některých objednávek klidně přes dva roky. Výpočty přitom vycházely ze současného tempa produkce a výhledových projekcí, podle kterých je Land Cruiser 70 na australském trhu vyprodaný de facto do roku 2024.

Na evropských trzích se Land Cruiser 70 bohužel oficiálně neprodává, přesto existují způsoby, jak si i v Česku pořídit nový kousek. Ostatně v minulosti jsme si Land Cruiser řady 70 mohli vyzkoušet na vlastní kůži a zážitek to byl v dnešní době téměř neopakovatelný.

Obrovská popularita Land Cruiseru řady 70 přitom vychází z jeho pověstné spolehlivosti, dlouhověkosti a také jednoduché techniky, která se dá snadno udržovat a servisovat. Díky bohaté nabídce karosářských verzí je navíc Land Cruiser také poměrně univerzálním strojem s bohatými možnostmi uplatnění.

Často bývá využíván cestovateli, důlními společnostmi, záchrannými složkami, bezpečnostními složkami a obvykle v místech, která vyžadují robustní a spolehlivou techniku. Navíc se Land Cruiser řady 70 stává základem různých přestaveb, takže lze pořídit s elektrickým pohonem či neprůstřelnou karoserií.

Dodejme však, že vůz se od svého prvního představení v roce 1984 dosti změnil. Během různých modernizací získal moderní výbavu, která může obsahovat klimatizaci, ABS nebo elektrická okna. Dostupný je také dotykový infotainment, tempomat nebo asistent rozjezdu do kopce.

Pod kapotou jsou v závislosti na trhu dostupné zážehové i vznětové motory, často řadové šestiválce či V8, které nabízejí dostatek výkonu jak pro práci, tak pro jízdu v náročném terénu. Nechybí robustní pohon všech kol, často doplňovaný o tovární či přídavné uzávěrky diferenciálů, a velké palivové nádrže, se kterými vůz vydrží na cestě opravdu dlouho.

K popularitě Land Cruiseru 70 navíc přispívá skutečnost, že podobná auta z trhu jednoduše mizí, případně se stávají stále luxusnějšími a pro práci v náročném prostředí už tak příliš nevyhovují. Zajímavým konkurentem Land Cruiseru 70 by se však již v blízké budoucnosti mohl stát Ineos Grenadier, který chce navázat na tradici původního Land Roveru Defender.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme