Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Policisté nově usednou do BMW 540i Touring. K čemu budou sloužit?

David Bureš
Diskuze (60)

Policie ČR nakoupí celkem 70 kusů BMW řady 5. Čtyřicítka aut bude v policejním zbarvení, třicítka bude "maskovaná", v běžném civilním provedení.

Policie České republiky v posledních letech výrazně obnovuje svůj vozový park. A pokračuje v tom i nadále. Nejnovější zakázka je přitom hodně zajímavá, týká se pořízení hned 70 exemplářů velkého luxusního kombi BMW 540i xDrive Touring. Upozornil na to server Hlídač státu, který se dlouhodobě zabývá státními zakázkami.

Sedmdesátka automobilů bude sloužit pro „vysokorychlostní pronásledování“, půjde tedy o nové dálniční stíhače. Přesně na takovou práci se 540i xDrive Touring hodí, však jde o kombi poháněné zážehovým šestiválcem o výkonu 245 kW, které zvládne zrychlit z 0-100 km/h za 5,2 sekundy.

Čtyřicet automobilů přitom bude v policejním zbarvení, za ně policie prostřednictvím ministerstva vnitra zaplatí 91.379.200 korun včetně DPH. Zbývajících třicet aut bude v civilním provedení, se skrytým výstražným systémem. Za ně stát dá 68.461.800 korun. V průměru tedy komerční automobil vyjde na 2.282.060 Kč včetně DPH, respektive 2.284.480 korun včetně DPH u vozů v policejním zbarvení.

Výbava mimo jiné zahrnuje adaptivní podvozek, adaptivní tempomat nebo parkovací senzory, což si policie vyžádala v rámci podepsané zakázky. Podmínkou byl také třeba motor o výkonu nejméně 200 kW nebo zavazadelník o objemu nejméně 560 litrů.

Policejní bavoráky v civilním provedení budou mimochodem ztvárněny v černém, šedém, modrém, bílém, červeném nebo stříbrném laku. Policejní verze bude logicky stříbrná, doplněná o nezbytné reflexní prvky.

Oba typy vozidel budou schopné měřit rychlost. Konkrétně k tomu bude sloužit mobilní úsekový měřič Soitron MOSY m*SpeedDetV. Systém přitom zvládne měřit rychlost jak vozidel vpředu, tak vzadu, jeho součástí budou i full HD kamery s rozlišením 1920 x 1080 pixelů a snímkováním do 120 fps, stejně jako třeba záznam GPS polohy. Provozní přesnost měřiče je přitom zhruba 1 km/h do rychlosti 100 km/h a 1 % nad rychlost 100 km/h. Ve výbavě vozidel bude rovněž alkoholtester, hasicí přístroj, zastavovací pás, botička nebo skládací kužely, stejně jako dalekohled, laserový měřič rychlosti nebo platební terminál, pro zaplacení pokuty.

Bavoráky policii dodá společnost Stratos Auto, která mimochodem Policii ČR již v minulosti zapůjčila k vyzkoušení BMW 7 v plug-in hybridním provedení. Nutné policejní prvky pak pocházejí z dílny firmy Holomý.

Dohoda je rámcová, policie tudíž nebude muset odebrat. Auta podle informací serveru Zdopravy.cz zamíří jak na nová dálniční oddělení, tak nahradí nejstarší dálniční stíhačky v provozu. Vedle Stratos Auto se mimochodem zakázky zúčastnily také domácí automobilka Škoda Auto a společnost Porsche Inter Auto.

David Bureš
Diskuze (60)

Doporučujeme

Avatar - Emel
27. 10. 2021 22:42
Re: Bez politických keců, jenom čísla
Dávat peníze na armádu jsme ale slíbili.
Avatar - twistedTSD
27. 10. 2021 22:37
Re: Bylo zase cinknutý výběrko?
Odpověď známe všichni.
27. 10. 2021 19:53
Re: Lip pro ne, hur pro nas.
Stráž seba a nemusíš sa obzerať ako vlk, či nablízku nie sú nejakí policajti. Za rýchlosť som neplatil aspoň 20 rokov. Jazdím obvykle do 10 km/h tachometrových nad limit, a obavu z pokút nemám. Jazdiť rýchlejšie nedáva zmysel, ak nejazdíš naozaj dlhé trasy, prakticky žiadny čas neušetríš.
27. 10. 2021 19:48
Re: Lip pro ne, hur pro nas.
Nemáš tak úplne pravdu. Je veľa vodičov, ktorí jazdia slušne, len keď vidia policajné auto.Ďalší keď označené policajné auto zbadajú, tak dupnú na brzdu a ťahajú sapo meste jak sople 45 km/h, kým im polícia nezmizne z dohľadu, a potom sa vrátia na svojich pôvodných 60-70. Takže až taká účinná prevencia to vždy nie je.
Avatar - petr petrumr
27. 10. 2021 18:46
Re: asi mala domu cervenyho svetre hamacke
Který nebudou mět výbavu, policie kupuje snad scaly.