Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche 911 Carrera 4 GTS British Legends Edition v barvách slavných vítězů z Le Mans

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Speciální edice modelu 911 Carrera 4 GTS oslavuje trojicí britských závodních jezdců a jejich vozy Porsche, s nimiž zvítězili ve slavném vytrvalostním závodě 24 hodin Le Mans.

Porsche je bez diskuzí nejúspěšnější značkou ve slavné francouzské čtyřiadvacetihodinovce a většinu z 19 vítězství v celkovém pořadí získaly vozy s jeho technikou v letech 1970 až 1998. Pouze poslední tři vítězství pocházejí z let 2015, 2016 a 2017.

Důležitou roli hráli při dosažení těchto úspěchů britští závodníci a právě jim a vozům, s nimiž dosáhli svých vítězství v Le Mans je věnována speciální edice Porsche 911 Carrera 4 GTS British Legends Edition. Za jejím vznikem stojí Porsche Cars GB spolu s Porsche Exclusive Manufaktur.

Výsledkem této spolupráce je trojice nových provedení Porsche 911 Carrera 4 GTS, které spojují jejich výkony, výbava i zařazení do British Legends Edition a rozdělují barvy jejich karoserií.

První z této trojice se pyšní karoserií v červeném odstínu, který doplňuje grafika v bílé barvě a startovní číslo 23. Toto provedení má oslavovat Richarda Attwooda a Porsche 917K, s nímž spolu s německým závodníkem Hansem Herrmannem vybojoval vítězství v celkovém pořadí v Le Mans roku 1970. Tento triumf je zároveň prvním vítězstvím vozu značky Porsche v celkovém pořadí slavné čtyřiadvacetihodinovky.

Druhý zástupce speciální edice má karoserii v modré barvě, kterou doplňují pruhy bílé zlaté a červené barvy spolu se startovním číslem 1. Tyto barvy odkazují na Porsche 956, s nímž v Le Mans v roce 1982 zvítězil Derek Bell, který je pětinásobným vítězem čtyřiadvacetihodinovky a v tomto roce se s ním za volantem Porsche střídal Belgičan Jacky Ickx.

Třetí provedení pak má karoserii v bílé barvě s černým pruhem a startovním číslem 19. Tato verze oslavuje vítězství Porsche 919 Hybrid z roku 2015 a britského závodního Nicka Tandyho. Toto vítězství můžeme dnes považovat za podobný úspěch jako první triumf z roku 1970, vítězství z roku 1982, které zahájilo slavnou éru modelů 956 a 962, protože přerušilo téměř patnáctiletou nadvládu čtyř spojených kruhů nad slavným vytrvalostním závodem.

Porsche 911 Carrera 4 GTS British Legends Edition se vedle svých specifických barev mohou pochlubit i provedením interiérů, v nichž vládne černé čalounění kůží a Alcantarou v kombinaci s leštěným kovem a uhlíkovými vlákny. Každý z vozů na „svého“ závodníka upomíná i jeho jménem a podpisem na loketní opěrce.

Technika se oproti standardnímu Porsche 911 Carrera 4 GTS nijak nezměnila, což znamená, že v zádi pracuje plochý šestiválec o objemu 3,0 l, který je přeplňován dvojicí turbodmychadel a disponuje nejvyšším výkonem 331 kW (450 k). Zákazníci mohou volit mezi manuální a dvouspojkovou převodovkou PDK.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)