Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche 911 GT3 RS s kitem Manthey útočí na rekord Nürburgringu

Ondřej Šámal
Diskuze (1)

Manthey Racing pro nové Porsche 911 GT3 RS přichystal balíček aerodynamických a technických vylepšení, s nimiž se nejostřejší německý sporťák velmi pravděpodobně stane nejrychlejším sériovým autem na Severní smyčce Nürburgringu.

Současným králem silničních aut s homologací na legendárním okruhu Nürburgring je placatý hypersport Mercedes-AMG One s přeplňovaným šestiválcem o objemu 1,6 litru, který je odvozený přímo od motoru používaného ve formuli 1. Ten díky spolupráci se čtyřmi elektromotory dává 1048 koní. Není proto divu, že obkroužení 20,8kilometrové Severní smyčky Nürburgringu speciálu zabralo pouze 6:35,8, tedy zhruba o osm sekund méně než Porschi 911 GT2 RS Manthey Racing.

Značka z předměstí Stuttgartu, kde mimochodem Mercedes-Benz sídlí, si však rekord hodlá vzít zpět. Závodní tým Manthey Racing totiž připravuje balíček pro aktuální Porsche 911 GT3 RS s výkonem 386 kilowattů, který se zaměřuje primárně na aerodynamiku. Nejviditelnější novinkou bude obrovské zadní přítlačné křídlo, úprav ovšem bude více včetně těch na podvozku.

Ve velké míře se uplatní uhlíková vlákna, která zřejmě najdeme i na krytech zadních kol vyrobených z hořčíku. Ty v Manthey Racing navrhli tak, aby snížily aerodynamický odpor karoserie. Ve srovnání s čistě sériovým modelem se zapracuje též na brzdách a dalších atributech, přičemž všechny úpravy si budeme moci objednat i v autosalonech Porsche.

Video se připravuje ...

Vzhledem k atmosférickému plnění plochého čtyřlitrového šestiválce bude pokoření současného rekordního času velkou výzvou. GT3 RS je ovšem zrozeno právě na okruhy. Cena balíčku ani jeho přesný obsah zatím nejsou známy. V případě civilnějšího GT3 ovšem zaplatíte 1.146.808 Kč, u RS to velmi pravděpodobně bude o několik set tisíc korun více.

Ondřej Šámal
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Horký Rom
2. 11. 2023 12:59
moc líbí
hezká barva :yes: