Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche 911 Jacka Olsena: Čím dál tím rychleji (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Porsche 911 nedává spát mnohým z nás. Někteří si svůj sen splnili a takové auto si koupili. Jiní si jej dokázali dokonce postavit sami.

Když se řekne klasické Porsche 911 s modernější technikou, každého z vás asi napadne, že je řeč o americkém Singeru. V tomto případě však nikoliv. V Kalifornii sice zůstaneme, ale navštívíme garáž Jacka Olsena. Právě on si něco podobného postavil, ale ostřejšího a ultimativnějšího. Sám a vlastníma rukama. Jezdí i pro hollywoodská studia, takže za volantem tráví času dost. Už v devíti letech seděl poprvé v motokáře... A ve třiceti si koupil devětsetjedenáctku!

Karoserie jeho porsche pochází původně z roku 1972, tedy z doby ještě před první velkou modernizací. Nápravy jsou ovšem o pět let mladší, brzdy darovalo Turbo ročníku 1986 a motor zase generace 993 z poloviny devadesátých let. To znamená, že jde ještě o klasický vzduchem chlazený šestiválcový boxer objemu 3,6 l. Výkon 203 kW dostačuje autu k dennímu provozu včetně dovádění na okruhu. Modifikovaná devětsetjedenáctka totiž neváží ani 1100 kg a Jack s ní jezdí i na okruh Willow Springs. Podle barvy jí dal název Black Beauty (černá kráska) s pořadovým číslem II a upoutal dokonce i německý Auto Bild, který se za ním přes oceán vydal a natočil tohle video. Na ladění a odlehčování, rozložení hmotnosti a dalších úpravách i podvozku pracoval čtrnáct let!

Auto je prakticky přestavbou, má ochranný rám, decentní křídlo na zádi a malá kulatá koncová světla. Stříbrný nápis Porsche s pruhy na bocích sem ale patří. Ocelové karosářské díly Olsen nahradil lehčími laminátovými, středy kol od klasických ráfků Fuchs vystřídaly ty z Corvetty, aby mohl používat různé typy a šířky pneumatik. A teď pozor! Traťový rekord verze Big Willow o čtyřkilometrové délce (1:23,54 min) drží známý novinář Randy Pobst se spyderem 918. Tedy mezi produkčními vozy. Jack dosáhl 1:26,88. Oproti svému vůbec prvnímu kolu před zmíněnými čtrnácti lety se zlepšil o půl minuty! Samozřejmě i díky tuningu včetně předního lízátka a mohutného spoileru, tyto díly se dají nasadit a v běžném provozu je používat nelze.

Na dosaženém času by nebylo nic divného, kdyby na dálku ještě navíc neporazil o dvě vteřiny Pobsta pro změnu s moderní sériovou 911. Novozélanďan Steve Millen s 911 GT3 RS pak zajel 1:33,14, jenže jeho porsche je o skoro 140 kilo těžší. A ano, o polovinu výkonnější...

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
16. 12. 2014 21:14
Machr a zároveň trochu blázen
Tak to je mazec. Čtrnáct let jít pořád jen za tím jedním cílem.... Jednoduchá věc, prostě "jen" přinutit svou 911 jet ještě rychleji..... až z toho mrazí v zádech. V každém případě mu závidím. Jeho 911, zarputilost s jakou si jde za svým cílem a nádherný pocit, který musí doprovázte každé vylepšení času :yes: