Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche čelí další žalobě kvůli pokusu o převzetí Volkswagenu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Fondy tvrdí, že vedení Porsche poskytovalo investorům klamné informace o svých záměrech, a způsobilo jim tak škodu přes miliardu dolarů (17,5 miliardy Kč).

Německý výrobce sportovních vozů Porsche čelí ve Spojených státech další žalobě ze strany investičních fondů kvůli neúspěšnému pokusu o převzetí automobilky Volkswagen.

Fondy tvrdí, že vedení Porsche poskytovalo investorům klamné informace o svých záměrech, a způsobilo jim tak škodu přes miliardu dolarů (17,5 miliardy Kč).

Mluvčí Porsche potvrdil, že žaloba byla podána. "Dosud nám ale nebyla doručena," dodal. Americký soud již koncem prosince podobnou žalobu investičních fondů na Porsche zamítl. "Považujeme i tuto (novou) žalobu za nepřípustnou a neodůvodněnou," prohlásil mluvčí.

Společnost Porsche podle žalob v tichosti nakoupila téměř všechny volně obchodované kmenové akcie Volkswagenu v rámci snahy o jeho převzetí. Ve svých veřejných prohlášeních však takovéto plány popírala.

Automobilka Porsche se při snaze o převzetí Volkswagenu značně zadlužila. Podniky si proto poté vyměnily role, takže by se Porsche nakonec mělo stát součástí Volkswagenu.

Volkswagen koncem roku 2009 koupil v automobilce Porsche podíl 49,9 procenta za 3,9 miliardy eur (95 miliard Kč). Porsche by se mělo v letošním roce stát desátou značkou Volkswagenu. Automobilka však nedávno uvedla, že její začlenění do Volkswagenu se zřejmě zdrží kvůli vyšetřování jejích dvou bývalých čelních představitelů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
17. 3. 2011 12:33
Fondy v USA....
žalující Porsche jsou poněkud směšné, protože přesně to, co se pokusil Porsche udělat je běžnou obchodní praxí - nepřátelské převzetí a třeba ve Francii takhle vznikly monopoly v pohonných hmotách (Total - Petrofina a Elf) nebo ve farmaceutickém průmyslu (převzetí Aventisu firmou Synthélabo). Holt zisky jsou legitimní, ty ztráty ať nám zaplatí a kompenzuje NĚKDO.....tak si představují dnešní podnikatelé svět. Jak je vidět, nejen u nás. A v USA je to ještě horší, tam je možné zkusit žalubu celkem na cokoliv. Na druhou stranu, pokud už byla podobná žaloba zamítnuta, může se z pozice fondů jednat o jistou formu alibizmu vůči akcionářům.