Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche chtělo ochrannou známku pro svůj elektrický zvuk. Srovnávali ho s Beethovenem

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Zvuk elektrického Porsche je prý stejně jedinečný jako zvuk Symfonie č. 5 nebo světelného meče.

Automobily značky Porsche byly vždy výjimečné a značka si na své odlišnosti vždy dávala záležet. V elektrické éře se přitom rozhodla zajít tak daleko, že chtěla získat ochrannou známku na elektrický zvuk svého modelu, což jí ovšem nevyšlo.

V žádosti na ochrannou známku u Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO) měla značka uvést, že elektrický zvuk elektrického modelu je „futuristický, melodický a má určité tempo, stejně jako motiv a dynamiku“. Podle automobilky už tak samotný zvuk stačí k tomu, aby pomohl rozpoznat konkrétní značku.

Video se připravuje ...

Automobilka dále pokračovala v obhajobě svého tvrzení tím, že specifický projev jejího elektromobilu kombinuje typické rysy hudební skladby, konkrétně dynamickou strukturu a různé výškové tóny, a spojuje je dohromady, aby vytvořil neobvyklý a zapamatovatelný zvuk.

Jak poznamenal The Telegraph, který na žádost upozornil, automobilka měla zvuk svého elektromobilu přirovnat například k úvodnímu motivu páté symfonie od Ludwiga van Beethovena, zvuku skeneru KITTa ze seriálu Knight Rider či zvuku světelného meče ze Star Wars.

Podle úřadu EUIPO však zvuk není natolik unikátní, aby umožnil rozpoznat specifický projev elektromobilu Porsche od jiného. Úřad navíc poznamenal, že Porsche nežádá o ochrannou známku na skladbu, proto bylo srovnání s Beethovenem zcela irelevantní. Zvuky z filmů a seriálů jsou pak prý v dnešním světě údajně irelevantní.

"Podle Úřadu se jedná o zvuk, který sice není realistický, ale napodobuje zvuk spalovacího motoru, který zrychluje, dokud nedosáhne požadované rychlosti," uvedl úřad EUIPO. "Skutečnost, že samotná vozidla tento zvuk nevydávají, může být spotřebitelům známa, ale v žádném případě jim nedává možnost odlišit výrobky a služby žadatele od podobných výrobků a služeb nabízených jinými společnostmi."

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
20. 9. 2023 14:45
Komici
a utopisti, pouštějte si zvuk z repráčku :-) :-) :-)
Avatar - sargis
20. 9. 2023 07:12
haha
Niekto v Porsche zacas priskoro s Oktoberfestom :D