Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche odchází z Íránu. Je to kvůli jadernému programu?

David Bureš
Diskuze (2)
Své íránské aktivity už ukončila jihokorejská automobilka Hyundai a turecký výrobce dodávek Karsan.

Automobilka Porsche zavírá své oficiální zastoupení v Íránu. Tvrdí to ve své tiskové zprávě nezisková advokátní skupina Spojeni proti jadernému Íránu (United Against Nuclear Iran – UANI). Ta se od roku 2008 snaží různými prostředky zabránit Íránu v zisku jaderných zbraní. Třeba tím, že z této země vyhání automobilky.

Představitelé Porsche skupině UANI sdělili, že automobilka už v Íránu nepodniká a návrat na zdejší trh ani v blízké budoucnosti neplánuje. Oficiální zastoupení Porsche v Teheránu bylo otevřeno v roce 2010.

Generální ředitel UANI Mark D. Wallace je potěšen, že se Porsche k tomuto kroku rozhodlo. Ostatní automobilky, které mají v Íránu své zastoupení – například Fiat, Isuzu, Kia, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Renault, Suzuki, Toyota a Volvo – pak byly vyzvány, aby tuto zemi také opustily.

Už dříve z Íránu odešly jihokorejská automobilka Hyundai a turecký výrobce užitkových aut Karsan. Ten vedle vlastních modelů vyrábí i Citroën Berlingo či Peugeot Partner.

Podle amerického advokáta Billa De Blasia mají zákazníci sílu přinutit firmy, aby odešly z Íránu. De Blasio tvrdí, že zpráva pro společnosti je jasná, buď je možné obchodovat s íránským zákazníkem, nebo s americkým, ale ne s oběma zároveň.

UANI by ráda automobilové výrobce donutila k odchodu z Íránu i tím, že by podle jí navržených vyhlášek neměly automobilky podnikající v Íránu právo na finanční pomoc od americké vlády. Podle jejích návrhů by takoví výrobci ani nemohli dostávat zakázky od vlády USA.

Porsche zatím zprávu o svém odchodu z Íránu nekomentovalo a ani nesdělilo, jaké důvody jej k tomu skutečně vedly. Je však pravděpodobné, že o ukončení aktivit rozhodl i nátlak ze strany UANI. Ta totiž založila webové stránky IranWatchList.com, na nichž poukazuje na automobilové výrobce, které v Íránu podnikají. UANI také Porsche už dříve oficiálně vyzvala, aby ukončilo svoji činnost v této asijské zemi.

Nyní bude UANI zřejmě nejvíce tlačit na alianci Renault-Nissan, a to ze dvou důvodů. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád je často viděn v SUV od Nissanu. Navíc se dodávka NV200 z dílny této japonské automobilky na konci roku 2013 stane jediným licencovaným vozem newyorské taxislužby.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - Czerwik
20. 4. 2012 15:27
Re: Tak
tak nech potom odíde Porsche aj z USA... Zasratí amíci mať môžu stovky možno až tisíce bomb a nikto iný? Nepáči sa mi tento dvojitý meter vo svete... Žiadnu jadrovku nikde a bude pokoj... ale bomby predsa prinášajú mier, nie?...
20. 4. 2012 10:29
Tak
Tak tak, potrestat. Ať si ty mučahedíni jezděj třeba v Build Your Dream, když furt votravujou s tím programem >:-[] :no: