Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche umí dodat Taycanu sportovnější zvuk, zákazníky však přijde na slušný balík

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Elektromobily sice nejsou úplně tiché, svist elektromotorů však nedokáže v řidiči probudit ani zdaleka takové emoce, jako pořádný rachot spalovacího motoru. Porsche má však řešení i na tento nedostatek Taycanu. Jen nepatří k nejlevnějším.

Ačkoliv o tom někteří stále pochybují, elektromobily nabízí mnoho benefitů i pro sportovně zaměřené řidiče. Díky maximálnímu točivému momentu již od sešlápnutí plynového pedálu umí nabídnout skvělý zátah, vynikající akceleraci a v zatáčkách jim díky bateriím v podlaze pomáhá i nízko položené těžiště.

Zamilovat si jízdu s elektromobilem, zvláště s některým z těch výkonnějších, jako je třeba Tesla Model S nebo Porsche Taycan, tak rozhodně není nic nepředstavitelného. Co když se ale nedokážete smířit s tím zvláštním tichem, které v kabině panuje? Porsche na to myslelo a pro své zákazníky má speciální nabídku.

V on-line konfigurátoru se totiž ukrývá položka označená jako „Electric Sport Sound,“ která by měla simulovat specifický zvuk motoru v interiéru i exteriéru vozu. Drobnou vadou na kráse tohoto vylepšení je však cenovka: 500 dolarů. V přepočtu tedy okolo 11.700 Kč.

Sama automobilka popisuje funkci následovně: „Porsche Electric Sport Sound vylepšuje vlastní zvuk vozidla, díky čemuž zní ještě emotivněji – a to jak v exteriéru, tak v interiéru. Funkce může být aktivována nebo deaktivována skrze Porsche Communication Management (PCM).“

Nabízí se tak možnost si do Porsche kopnout, proč za přidání obyčejného audio-souboru požaduje takový balík. Jenže to nejspíš nebude tak jednoduché. Dá se očekávat, že spolu s novým zvukem dostane Taycan i výkonnější reproduktory v exteriéru a hlavně speciální software, který bude měnit zvuk a jeho hlasitost v závislosti na jízdě. A vývoj podobné srandy už něco stojí.

I tak nám ale přijde příplatek 11.700 Kč za něco, co bylo u aut se spalovacím motorem tak nějak samozřejmé, celkem mastný. U Porsche byl ale seznam příplatkové výbavy vždy poměrně pestrý a zákazníci toužící po Porsche obvykle nemají problém utratit pár desítek či stovek tisíc navíc za něco unikátního.

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - elektrikar
19. 9. 2019 00:14
A máte turbo?
A máte turbo? A mohla bych ho vidět? :-[]

https://youtu.be/Y30QGkLtaK4
Avatar - pradeda777
18. 9. 2019 14:54
Elektromobil?
...každý mobilní telefon je vlastně elektromobil................. ;-)
18. 9. 2019 14:07
Sportovní zvuk
Předpokládám, že sportovní zvuk super(turbo) elektromobilu Porsche bude upravený zvuk motorů JAS-39 :D