Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche uspořádalo parádní závod všech generací 911 Turbo

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Závod, který shrnuje pětačtyřicetiletou historii sportovního modelu, neměl poražených.

Automobilka Porsche se rozhodla, že se s uplynulým rokem rozloučí opravdu stylově. Na svém YouTube kanálu totiž zveřejnila video ze závodu, ve kterém poměřily síly všechny generace ikonického modelu 911 Turbo.

Celkem sedm generací Porsche 911 Turbo dělí rozdíl 320 koní. Zatímco nejstarší generace (930), osazená 3,0 litrovým plochým šestiválcem, nabízela 260 koní, nejnovější generace (992) dostala 3,8 litrový plochý šestiválec o výkonu 580 koní.

Video se připravuje ...

A působivé jsou také rozdíly v akceleraci. Zatímco nejstarší 911 Turbo akcelerovalo z 0 na 100 km/h za 5,4 sekundy, nejnovější generace už zvládá stejnou disciplínu během pouhých 2,8 sekundy. Maximální rychlost se pak posunula z 250 km/h na 330 km/h.

O vítězi tohohle netradičního závodu tak není pochyb, přesto nemá ani žádných poražených. Vždyť kdo by si nechtěl užít o něco delší pobyt za volantem starších klasik, jako je například originální „widowmaker“ se vzduchem chlazený motore?

Po krátkém ohlédnutí za minulostí se ale pojďme na chvíli podívat i do blízké budoucnosti. V příštím roce by totiž měla dorazit další evoluce modelu 911, konkrétně model GT3. Kromě něj se ale očekává ještě představení nové generace modelů GT2 a RS.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

2. 1. 2021 23:46
Ach jo
Opět video vykradené z youtube a převedené na prehistorický 720p, protože auto.cz víc nezvládne. Hlavně že na cizí video nalepíte logo auto.cz
Autor se radši ani nepodepíše, samotnému je mu to trapné :no:
Avatar - speedfred
2. 1. 2021 21:05
Re: Paráda!
Turbo by som povedal že je "iba" také GrandTurismo ale tak kur.ewsky rýchle až je z toho jednomu zle.
Palec hore Porsche za to ich portofólium modelov na báze "brouka".