Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Portugalská rally na vlastní oči (video)

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)
Kolotoč světové rallye se přesunul do Portugalska – a časopis AutoTip byl u toho, když favority šampionátu stíhala jedna pohroma za druhou.

Portugalská rallye se jela severně od Fara již po šestačtyřicáté, nicméně takové krkolomnosti jako letos asi nezažila nikdy. Hlavní roli sehrály prudký liják, mlha, bláto a rozvodněné řeky. A také nezkušenost nového promotéra EBU, který právě v Portugalsku převzal po North One vysílací práva.

Všechno odstartovaly výsledky středeční kvalifikace, do nichž oba vedoucí týmy zvolily naprosto odlišnou strategii. Hirvonen bude „zametat“ Loebovi, zatímco Solberg a Latvala vyrazí z 16., respektive 17. pozice. Po čtvrteční úvodní superstage v Lisabonu se totiž jely tři noční etapy. Posádkám Citroënu přišlo lepší vymetat štěrk z trati a těžit z relativně dobré viditelnosti než mít cestu vyčištěnou a riskovat v oblacích zvířeného prachu.

Časy z prvních dvou rychlostních zkoušek žádnou tragédii nevěstily. Ta přišla až ve třetí, kde Loeb udělal osudovou chybu. Na horizontu asi ve 120 km/h stočil DS3 WRC mírně vlevo (údajně k tomu svádělo křoví v pozadí), jenže cesta zahýbala doprava. Vůz už pak nestihl přetočit na druhou stranu,

vletěl do příkopu a několikrát se převrátil přes střechu.

Páteční ráno přineslo očekávaný (a obávaný) liják. Proudy vody padaly kolmo k zemi, na silnici jsme každou chvíli dostávali akvaplanink. Přesto jsme v tomhle marastu vyrazili do hor nad Algarve. Viditelnost klesla pod třicet metrů a teplota z 30 na 5 °C! S tím nikdo z nás nepočítal, ani jezdcům to nebylo po chuti. Odmítali nastoupit a dožadovali se zrušení erzet, nicméně ředitelství soutěže bylo proti.

A tak se jelo stylem: Kdo se udrží na trati, boduje. „Jel jsem na čtyřku sto dvacet proti bílé zdi. Bokem to nešlo, přes zablácená okna nebylo vidět,“ prohlásil Prokop. Jeho spolujezdec Hrůza k tomu dodal: „V jednom místě jsem se opravdu bál. To když automobil doklouzal až na okraj prudkého srázu.“

Tänak, Neuville a další jezdci postupně vypadli, Solberg a Latvala dokonce z vedoucí pozice. To šéfa Fordu Malcolma Wilsona rozpálilo do běla, protože hrozila velká časová penalizace a úspěch i body do šampionátu byly v nedohlednu. Náladu mu zlepšila až zpráva, že vedení podniku nakonec tři rychlostní zkoušky pro nesjízdnost zrušilo. Latvala tak dostal „jenom“ deset a Solberg pět minut. To se zase logicky nelíbilo těm, kteří dané úseky zvládli, mezi jinými Prokopovi, jenž postoupil z 18. na šesté místo.

Hirvonen šel do čela a v něm se udržel až do cíle. Jeho Radost na cílové rampě však trvala jenom několik málo hodin. Závěrečná technická kontrola totiž zjistila nehomologané díly spojky (chyběly díry) a turbodmychadla (větší lopatky), což vedlo k jeho diskvalifi kaci. Druhé mu v pořadí, norskému mladíkovi Madsu Østbergovi, tak spadlo vítězství doslova do klína. Kdyby nechyběl v Monte Carlu, mohl aktuálně vést celý šampionát. Novikov se posunul na druhou příčku a třetí po zásluze patří Solbergovi. „Skončit na bedně po tom všem, co nás potkalo, je naprosto fantastické,“ prohlásil. Stupně vítězů tak ovládly Fiesty WRC a čest Citroënu zachraňoval čtvrtý Katařan Al-Attiyah.

Tomáš Kovařík, Auto Tip

Dlouhou reportáž z portugalské rallye včetně rozhovorů s lidmi ze zákulisí přináší AutoTip v čísle 08/2012.

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)