Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Posádka expediceTatra 2 v Džibutsku odstartovala druhou etapu

Diskuze (0)

Druhou etapu dnes odstartovala posádka expedice Tatra kolem světa 2. Tým po poledni středoevropského času vyrazil z Džibuti, hlavního města Džibutska, míří do Etiopie.

Cestovatelé chtějí projet 11 afrických zemí. Začátek cesty přenášel tým na sociálních sítích. Posádku nyní tvoří 13 lidí, včetně cestovatele Stanislava Synka. Synek se zúčastnil původní expedice Tatra kolem světa.

Tým nejdříve projede Džibutsko a Etiopii. Později chce posádka se speciálně upravenou Tatrou T 815 4x4 navštívit například Keňu, Ugandu, Tanzanii, Malawi, Zambii, Botswanu, Namibii či Jihoafrickou republiku. Z jihu kontinentu by pak měla Tatra, přezdívaná Trajda, odplout do Jižní Ameriky.

Afriku pro letošní rok vybral tým proto, že na rozdíl od Asie jsou v ní menší omezení kvůli pandemii covidu-19. Šéf expedice Marek Havlíček už dříve uvedl, že je tým v kontaktu s ambasádami příslušných zemí i České republiky ve státech, kudy chce expedice projíždět. Oproti loňské etapě tentokrát tým nebude mít doprovodný vůz zvaný Bludička - vrátil se do Česka.

Po Africe chce tým příští rok projet Jižní, Střední a Severní Ameriku a v roce 2023 vyrazit z Vladivostoku zpět do Česka. Expedice se tak protáhne o rok.

Cestovatelé museli loni v září expedici dočasně zastavit a rychle opustit Írán, protože se jim nepodařilo prodloužit víza. Posádka odletěla do Česka, auta se z Íránu povedlo dostat do Ruska. Tým se do Ruska kvůli potížím se získáváním víz dostal až v prosinci. Auta do Afriky odeslal loni v prosinci.

Výprava navazuje na expedici Tatra kolem světa z konce 80. let. První expedice vyrazila v roce 1987 a k jejím hlavním úkolům patřila propagace kopřivnické automobilky Tatra ve světě. Z cesty měly mimo jiné vzniknout dva celovečerní filmy a televizní seriál. Do Prahy se ale výprava vrátila v květnu 1990 po pádu komunistického režimu, kdy zájem lidí opadl. Jedním z hlavních cílů nynější expedice má být šíření dobrého jména Česka ve světě.

Diskuze (0)

Doporučujeme