Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Potvrzeno: Další značka VW Group letos mění svého šéfa. Lamborghini bude mít staronového ředitele

David Bureš
Diskuze (1)

Stephan Winkelmann šéfoval Lamborghini už mezi lety 2005 až 2016. Nyní se do Sant‘ Agaty vrací.

Další značka skupiny Volkswagen Group bude mít letos nového šéfa. Tentokrát na řadu přichází Lamborghini, do jehož čela se vrací staronový generální ředitel. Krátce po odhalení zákulisních informací vyšlo oficiálně najevo, že automobilce ze Sant‘ Agaty bude opět šéfovat Stephan Winkelmann.

Změnu ve vedení automobilky Lamborghini si vyžádal odchod Stefana Domenicaliho, který od začátku roku 2021 zamíří do čela Formule 1. V ostře sledované pozici tak nahradí Chase Careyho

V čele Lamborghini ho naopak vystřídá jeho přímý předchůdce, Stephan Winkelmann. Ten italskému výrobci supersportů šéfoval již v letech 2005 až 2016, kdy byl nahrazen právě Domenicalim, a to velice úspěšně. Automobilka za jeho vedení úspěšně prošla finanční krizí, navyšovala své prodeje a přichystala rozšíření nabídky o třetí modelovou řadu, SUV Urus. I kvůli tomu byl Winkelmann mezi zaměstnanci velice oblíben

Následně Winkelmann přešel k Audi, kde začal šéfovat jejímu sportovnímu oddělení, které přejmenoval z Audi quattro na Audi Sport. Moc se ale u čtyř kruhů nezdržel, už v roce 2018 začal šéfovat značce Bugatti.

Ve funkci prezidenta Bugatti úspěšně aplikoval strategii již dříve zavedenou v Lamborghini. Řeč je o speciálních modelech se svébytným designem na základech již známé techniky. Jestliže v Sant‘ Agatě prosadil Reventón či Sesto Elemento, po nichž následovaly další takové vozy cílené na solventní sběratele, v Molsheimu šlo o Divo, La Voiture Noire nebo Centodieci. Naopak další rozšíření nabídky o další model Bugatti (dlouho spekulovaný crossover) se zatím realizovat nepovedlo.

Winkelmann každopádně v čele Bugatti zůstane i nadále. Jelikož v obou případech jde spíše o menší automobilky, měl by jejich vedení zvládat. „Je pro mě velkou ctí a potěšením, ale také velkou výzvou řídit tyto dvě společnosti, které jsou pro mě výjimečné svými výjimečnými vozy,“ komentoval návrat k Lamborghini sám Winkelmann.

„Stephan Winkelmann rozhodujícím způsobem ovlivnil historii Lamborghini.“ Zastupuje značku Lamborghini jako jen málokdo a je tím správným člověkem, který povede tuto jedinečnou značku k úspěšné budoucnosti,“ řekl k opětovnému jmenování Winkelmanna do pozice generálního ředitele Lamborghini Markus Duesmann, předseda představenstva Audi, které italskou automobilku oficiálně vlastní.

Otázkou však je, jaká bude další budoucnost obou značek. Mluvilo se totiž o tom, že by je VW Group mohl prodat. Respektive Lamborghini by se mohlo stát akciovou společností s veřejně nabízenými akciemi.

Je to přitom už několikátá letošní změna ve vedení značek skupiny Volkswagen Group. Seat již na začátku roku opustil Luca de Meo, který od léta šéfuje automobilce Renault. Dočasně ho nejprve vystřídal Carsten Isensee, viceprezident značky pro finance a IT, kterého od října definitivně nahradil Wayne Griffiths, současně šéf sesterské značky Cupra. Mateřskému Volkswagenu zase od léta šéfuje Ralf Brandstätter, který tím uvolnil ruce Herbertu Diessovi, aby se díky tomu mohl plně věnovat funkci předsedy představenstva celého koncernu. Škoda Auto má pak od srpna nového předsedu představenstva Thomase Schäfera, který poměrně nečekaně nahradil úspěšného Bernharda Maiera.

David Bureš
Diskuze (1)

Doporučujeme

18. 11. 2020 17:43
Cestovatel v čase
Týpek vypadá jako by ho vytáhli z 18m století