Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Požár zničil dílnu muži, který 50 let renovuje klasiky

Mirek Mazal
Diskuze (6)

Osudová katastrofa postihla zaběhlý autoservis orientovaný na obnovu starých automobilů. Vzkříšení renomované dílny může podpořit kdokoliv libovolným příspěvkem.

Mike Nickels z Michiganu předčasně ukončil rodinné kempování kvůli osudové katastrofě odehrávající se doma. Táboření se ženou Lanou nikdy nemohla přerušit horší zpráva než požár převážně dřevěného majetku hromaděného posledních 50 let.

Majitel Nickels Automotive Woodworking dostal na dovolené zprávu o plamenech likvidující jeho dřevařskou dílnu zaměřenou na renovace automobilů. Oheň zasáhl plně vybavené prostory o rozloze přes 740 metrů čtverečných. Kouřové čidlo zafungovalo ihned, nicméně Mike odpočíval několik kilometrů od teoretické možnosti včas zasáhnout. Byli jsme všichni v kempu, když náš bezpečnostní systém detekce kouře a požáru z kanceláře zapnul alarm, zavzpomínal smutný Mike s dovětkem, že při příjezdu už viděl všeříkající kouř.

Dým se valil od adresy Supply Road 557 v Traverse City, po chvíli bylo jasné, že devastující pohroma zasáhla celou garáž provozovanou od mládí. Peklo vydalo pouze Chrysler Town and Country z roku 1983, dobovou sanitku a mírně ohořelý Ford z roku 1941 více už hasiči s vyděšeným Mikem nedokázali vysvobodit. Mezi padající konstrukcí budovy zůstalo v ohni veškeré vybavení renomovaného podniku, zkušený řezbář přišel o dřevoobráběcí stroje, nástroje, vzorníky, šablony a ďábelskou účtenku citelně prodražily zničená vozidla.

Zázemí dílny si Mike postavil vlastníma rukama během studií na střední škole. Soukromé útočiště zdobily památeční předměty zahrnující mimo jiné i figuríny s oblečením po rodičích. Po tátovi původně zůstala uniforma z druhé světové války, vzpomínky na mámu ještě před požárem připomínal oděv zdravotní sestry z roku 1928. Zůstaly jen dva knoflíky otcova stejnokroje, přestože hasičský sbor vystříkal asi 150 tisíc litrů vody.

Jednotky přijely k několikametrovým plamenům, po odjezdu zůstaly hromady horkého šrotu mezi chátrajícími zdmi. Kde stála auta, zbyly pouze železné kostry jediné schopné odolat extrémním teplotám. Sílu živlu dokazuje částečně roztavený traktor parkující poblíž zuřivého ohně. Dny a týdny beznaděje se snaží zpříjemnit rodinný přítel, který ve prospěch zaniklého živobytí založil charitativní projekt.

Prostřednictvím webové stránky může kdokoliv podpořit zotavení Mika a jeho příbuzných. Pomůže libovolný příspěvek, finanční dary jsou neomezené a ve výsledku mohou položit základy obnovy servisního střediska, kterým prošlo více než 100 klasických automobilů – kdykoliv vozy dojely s potřebou návratu krásy, Mike neváhal a odvedl nejlepší možnou práci uznávanou po okolí. Opravené exempláře vystavují muzea a bývají součástí tematických srazů.

Účet založené sbírky zatím ukazuje 13 tisíc dolarů (284.000 Kč), snad cifra poroste do adekvátních hodnot. Mike si je i tak jistý dalším postupem, ruiny hodlá co nejdříve přestavět a bude pokračovat ve své padesátileté vášni.

Mirek Mazal
Diskuze (6)

Doporučujeme

30. 5. 2022 14:36
Dílna
Tyjo, tak kdyby se něco takového stalo mně, tak bych to pěkně obrečel. Takhle o všechno přijít. Já mám navíc v dílně poměrně dost drahého vybavení. Teď jsem si tam například od https://www.kompresory-filtry-servis.cz/ koupil fungl nový šroubový kompresor, který teda ani náhodou nebyl vůbec levný. Přijít o něj, tak se z toho vzpamatovávám dlouho.
Avatar - speedfred
11. 11. 2021 13:31
Re: smutek?
Predpokladám že tvoje auto jazdí na teplý prd.
10. 11. 2021 21:02
Re: smutek?
No ty si riadny k-okot
Avatar - petr petrumr
10. 11. 2021 20:25
Re: smutek?
vlastníš auto s eu 6?
Avatar - petr petrumr
10. 11. 2021 19:08
smutek?
To znovu dával do provozu ty čmoudící auta?