Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Rakousku vyhořelo jedno z nejzajímavějších muzeí motorek a aut na světě

Jan Zajíc
Diskuze (10)

Z rakouských Alp dorazila smutná zpráva o požáru v jednom z nejzajímavějších muzeí motorek a aut na světě.

Muzeum Top Mountain Crosspoint Motorradmuseum, které leží v obci Hochgurgl nedaleko hranic s Itálií, je zajímavé z několika důvodů. Kromě samotné sbírky motocyklů a automobilů ohromovalo také architekturou a především umístěním.

Muzeum, otevřené v roce 2016, totiž leží v nadmořské výšce 2.175 metrů. Jde tak o nejvýše položenou instituci tohoto druhu na světě.

Obdivuhodná ovšem byla také expozice, která na nějakých 3 tisících metrech čtverečních nabízela asi 230 klasických motorek od více než sta výrobců, například od firem Sunbeam, Brough Superior nebo Zundapp. Podle některých médií se v rakouských Alpách nacházela dokonce jedna z nejcennější sbírek motocyklů na světě.

Muzeum však návštěvníkům ukazovalo také automobily, mezi nimi i vozy značek Ferrari a Porsche. Fotografie na sociálních sítích prozrazují i přítomnost Tatry 600 - tedy Tatraplanu.

Teď je tohle všechno zřejmě pryč. Požár, který vypukl v pondělí 18. ledna brzy ráno, pravděpodobně sbírku nenávratně zničil, přestože se do krocení plamenů zapojilo 60 hasičů. Dobrou zprávou alespoň je, že v důsledku požáru nebyl nikdo zraněn. Informace o konkrétních materiálních škodách se jistě objeví později. Tak třeba některý ze strojů přežil...

Jan Zajíc
Diskuze (10)

Doporučujeme

Avatar - Roland Von Wagen
20. 1. 2021 19:33
Re: Re: Smutná zpráva.
Dík za info. Velká smůla a ještě větší škoda.
20. 1. 2021 15:49
Re: vw gate
A ty si typický dement.
Avatar - speedfred
20. 1. 2021 08:54
Re: vw gate
Nezapálil si to ty keď si tak dobre informovaný?
Čo sú toto za ľudia. :no:
20. 1. 2021 08:46
Re: Smutná zpráva.
Podla mna tam stropne stabilne hasiace zariadenie bolo, ale vraj to zacalo horiet na pude a to ti je stabilne na dve veci. Podla miestnych medii to bolo nahlasene 4:40 rano ako dym z budovy. Na fotkach z inych serverov je vidiet, ze zo zaciatku to bol lokalny poziar. Lenze jak tu niekto napisal: drevostavba. Inak podla info sa fakt snazili to uhasit. Otocili na tu budovu aj snezne delo a snehovu frezu. Vraj zasahovalo az 110 ludi. Par motoriek a jedno auto sa zachranit podarilo. Skoda takeho jedinecneho diela.
https://bfv-imst.at/2021/01/18/grossbrand-im-hinteren-oetztal-timmlsjoch/
Avatar - KANKUNEN
20. 1. 2021 06:40
Re: vw gate
dobrý čas Pájo, ten člověk netuší, že to byla Greta, protože ji dvoutaktní motorky zničily život.