Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Poznali byste, že tohle je Camaro? V italské úpravě existuje jediný kus

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Chevrolet Camaro patří mezi vozy, které pozná snad každý nadšenec do aut. Platí to o všech generacích tohoto ikonického amerického sporťáku.

Těch zatím Chevrolet představil šest. Nejdéle se vyráběla druhá generace, 11 let. Za tu dobu samozřejmě vzniklo několik různých verzí, na provedení, které si můžete prohlédnout v galerii, ale jen tak nenarazíte. Na světě totiž existuje jediný exemplář.

Možná byste v něm známý pony car ani nehledali, kupé má totiž zcela jinou karoserii, kterou navrhl italský designér Pietro Frua.

Rodák z Turína začal svou designérskou kariéru už v 17 letech, později navrhl vozy jako Fiat 1100C Spider nebo Maserati Quattroporte, vliv měl údajně i na podobu Volva P1800. Spolupracoval s automobilkami Renault, Jaguar, BMW nebo Dodge.

Do Camara se pustil v roce 1976 zřejmě na přání automobilky Chevrolet, které Itala požádala, ať pro jeden vůz navrhne a vytvoří vlastní karoserii. Vyšlo z toho zajímavé Camaro "Europo Hurst", kupé skutečně vypadající velice evropsky.

Americký původ při pohledu zvenku prozrazuje snad jen logo Chevroletu v nové masce chladiče. Do loga se pak vešlo i jméno italského designéra.

Jak už víme, vznikl jediný exemplář. Jestli se vám líbí, možná vás potěší skutečnost, že vůz v září zamíří do online aukce společnosti RM Sotheby's. Dražit se bude bez rezervy.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme