Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pozor na lhůtu pro sdělení údajů k vozům v depozitu: Čas máte jen do prosince

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Úřady upozorňují řidiče na blížící se konec lhůty pro nahlášení informací k vozidlům uloženým v depozitu. Čas mají už pouze do 31. prosince 2015.

U vozidel, která byla před 30. červnem 2013 dočasně vyřazena z evidence, uplyne na konci letošního roku lhůta, během které musí majitelé úřadům sdělit, kde se tato nepoužívaná vozidla nacházejí a k čemu se využívají. Pokud tak majitelé neučiní, všechna tato auta administrativně zaniknou, řekl mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar.

Nařízení je součástí novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, prostřednictvím kterého se ministerstvo dopravy pokusilo vyčistit evidenci od nepoužívaných vozidel. V polovině roku tak bylo zahájeno řízení na vyřazení z evidence zhruba 680.000 vozidel v takzvaném polopřevodu, která původní majitel odhlásil a nový nepřihlásil.

Kolik vozidel bude nakonec z evidence vyřazeno, není zatím podle Neusara jasné. Během posledních červnových dní se totiž úředníci snažili odbavit co nejvíce lidí a přijímali žádosti na dokončení převodu bez toho, aby je blíže zkoumali. Definitivní počet ukončených správních řízení na vyřazení z evidence tak bude známý až po několika měsících, dodal mluvčí.

Majitelé do depozitu dávají vozidla zpravidla proto, aby se vyhnuli placení povinného ručení. Častým případem jsou například kombajny, nebo jiné sezónní zemědělské stroje, které se využívají dva nebo tři měsíce v roce. Dalším běžným příkladem uložení vozidla do depozitu jsou podle zkušeností úředníků situace, kdy majitelé vozu přecházejí od jedné pojišťovny ke druhé.

Vedle vozidel dočasně vyřazených z databáze před koncem června 2013 se ohlašovací povinnost na úřadech týká i vozů, které byly do depozitu uloženy po tomto datu. Pokud majitelé do konce roku úředníkům na registru vozidel nesdělí požadované informace o jejich využívání, tato vozidla nezaniknou, doplnilo ministerstvo dopravy s tím, že ale majitelům hrozí finanční sankce do 50.000 korun.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
23. 8. 2015 12:58
Stejně
Půlka z těch aut určitě neexistuje, protože je někdo rozebral na náhradní díly, ale už se mu to nechtělo řešit s úředníkem.
No a ten zbytek si tam půjde stoupnout až v prosinci to tam totiž určitě už nikdo nebude >:D