Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pozor, pálí! Tato auta jsou nejvíce ohrožena požárem

Mirek Mazal
Diskuze (4)

Technické problémy jsou nicotné do spatření plamenů a kouře. Děsivý scénář se odehrává a za chybu ve složité konstrukci osobního vozu zaplatily mnozí vlastním životem.

Smrtelně nebezpečné komplikace pálí. Požár vozu je jeden z nejhorších scénářů poruchové techniky. Plameny v krátkém čase zničí vše a dnešní automobilový průmysl stále nedokáže eliminovat možnost vzplanutí přetechnizovaného auta. Postižený model se rázem stane terčem kritiky a posměšných komentářů, důležitější je ale varovat další kupující před skutečným ohrožením.

1. Pontiac Fiero

Pontiac Fiero trpěl známou tendencí vzplanout téměř bez varování. Odhadovalo se shoření průměrně jednoho ze 400 vyrobených automobilů, nedobrovolný táborák nastával během jednoho nebo dvou let od prodeje. Není divu, že ojetiny jsou cenově dostupnou alternativou sportovního vozu, dobové kupé si časem vybudovalo poměrně slušnou fanouškovskou základnu podezírající média z nepřiměřeného nafukování pálivé bubliny.

Pontiac Fiero Pontiac Fiero

2. Hyundai Tucson

Tucson patří mezi pilíře prodejů korejské značky, vedení automobily věří v další růst zájmu o cenově dostupné SUV, které ovšem v minulosti muselo často zpět do autorizovaných servisů kvůli špatnému systému ABS. Svolávací akce souvisely s potenciálním vznikem požáru, nejméně stovky tisíc exemplářů generace TL se mohlo vznítit i v zaparkovaném stavu.

Hyundai Tucson 2.0 CRDi Hybrid Hyundai Tucson 2.0 CRDi Hybrid

3. Kia Stinger

Sportovní Kia Stinger trpěla stejným problémem s ABS jako sesterský podnik Hyundai. Potíže údajně způsobovaly vadné díly externího dodavatele, proto se majitelům Stingerů prý doporučovalo parkovat venku a nejlépe mimo místa možného šíření požáru. Obě korejské značky v posledních letech svolaly více než 2,5 milionu ohrožených vozidel.

Kia Stinger 3.3 V6 T-GDI AWD Kia Stinger 3.3 V6 T-GDI AWD

4. Lamborghini Aventador

Internet je plný komet z Itálie. Lamborghini Aventador chytalo velmi spolehlivě, dokud nápravu neprovedla sama automobilka v rámci okamžité svolávací akce. Za viníka kouře a plamenů ze zadní části supersportu byl označen palivový systém. Objevují se zprávy, že problém nebyl dokonale vyřešen, což určitě nepřidává na klidu manažerům Lamborghini ani majitelům po celém světě.

Lamborghini Aventador Lamborghini Aventador

5. Hyundai Kona

Elektromobilní naděje reprezentuje obě strany mince alternativního pohonu. Zastánci jásají nad funkčností bateriového pohonu, ovšem kritici se rádi strefují právě do akumulátorů. Zásobárna energie Kony totiž v minulosti opakovaně způsobila požár. Zpět do rukou servisu bylo povoláno nejméně 75 tisíc kusů kompaktů Kona.

Hyundai Kona Electric Power Hyundai Kona Electric Power

6. Ferrari 458 Italia

Další Ital je supersportovní Ferrari 458 Italia. Vysoce výkonné kupé záhadně hoří, nejpravděpodobnější příčinou bylo shledáno nevhodné lepidlo v podbězích zadních kol. Spojovací materiál blízko motoru nedokázal odolávat vysokým teplotám při poctivém zatížení všech osmi válců. Ferrari sjednalo nápravu, od té doby se snad žádné případy neobjevily.

Ferrari 458 Italia Ferrari 458 Italia

7. Fisker Karma

Henrikovi Fiskerovi se nikdy nepodařilo udělat z elektrické Karmy komerční úspěch. Důvodů je celá řada, jedním z nich je několik úvodních tragédii s plug-in hybridem, který celkem rychle lehl popelem. Tehdy průkopnický model do zásuvky nepoložil dobré základy elektrickému lobby, místo reklamy na novou etapu motorismu se nastolený směr hned v počátku potýkal s oprávněnými pochybami.

Fisker Karma Fisker Karma

8. Ford Pinto

Seznam zakončíme jedním z prvních aut náchylných k plamenům. Drobný Ford Pinto ze 70. let měl nádrž snadno ohroženou při nehodě a porušení nárazem obratem působilo destruktivní ohňové inferno pro vůz i posádku. V důsledku konstrukční chyby bylo zmařeno asi 180 lidských životů. Ačkoliv se statistika neodlišovala od tehdejší úmrtnosti na cestách, další zájemce od nákupu odrazovala strašlivá myšlenka upálení zaživa.

Ford Pinto (1976) Ford Pinto (1976)

Mirek Mazal
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - Roman Horký
26. 3. 2021 19:39
Vyhoďte toho Mazala
vždyť nezvládá ani pravopis, který se učí na základní škole.
Avatar - Blue Sun
26. 3. 2021 19:30
Fiero
I když ten název ve skutečnosti znamená něco jiného, nějak je tomu ohni až příliš blízký. :-D