Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks monitorovací služby: Předcházení poruchám

Ladislav Černý
Diskuze (0)
Švédský výrobce nákladních vozidel začal nabízet mnohem více monitorovacích služeb zaměřených na maximální provozuschopnost.

V profesionální péči o nákladní vozidla zejména pro dálkovou dopravu zvoní hrana pevným servisním intervalům a ty proměnné netvoří současný high-tech. Volvo Truck přišlo mezi evropskými výrobci nákladních automobilů jako první s aktuálním sledováním některých součástí vozidla pomocí dalších senzorů. Tento trend čím dál většího přehledu o jednotlivých součástech či funkčních celcích automobilu roste u většiny značek.

Volvo Trucks k již obsáhlému seznamu přidalo aktuálně několik dalších a na veletrhu IAA názorně předvádělo, jak systém funguje.

Pojďme se podívat na oblast pneumatik, které malí dopravci řeší ke své škodě většinou málo, střední prozíravě volí dodavatelské služby péče o obutí jako například Optimtire a velké dopravní firmy nakupují balíček služeb přímo s pneumatikami. Volvo Trucks v Hannoveru odhalilo a hned začalo nabízet péči o obutí přímo s vozidlem. Jde o součást sledování a analyzování velkého počtu zásadních součástí vozidla v reálném čase, aby se automobilka mohla postarat o potenciální funkční poruchy dříve, než by způsobily větší škody a neplánovaný akutní servisní zásah či dokonce zastavení automobilu.

„Nové technologie pro sledování a analyzování údajů o nákladních vozidlech v reálném čase nám poskytují mimořádnou příležitost k tomu, abychom dokázali poruchy předvídat s ještě vyšší přesností a ještě více do budoucna. To vše je součástí našeho trvalého úsilí o zajištění spolehlivého provozu nákladních vozidel našich zákazníků,“ říká Markus Efraimsson, viceprezident společnosti Volvo Trucks pro oblast provozuschopnosti.

Nová služba hlídání stavu pneumatik umožňuje měření tlaku a teploty pneumatik v reálném čase. Výsledky je možno sledovat prostřednictvím aplikace, která řidiči i dispečerovi pomáhá rozpoznávat pomalu se projevující defekty a předcházet případným bouchnutím pneumatik, které způsobují neplánované zastávky spojené s vysokými náklady. Nová služba, která hlídá udržování správného tlaku v pláštích, přispívá ke snižování spotřeby paliva a prodlužování provozní životnosti jednotlivých pneumatik, které tvoří přibližně desetinu nákladů dopravců v silničním segmentu.

Volvo Trucks rovněž uvedlo do pilotního provozu systém pro sledování několika dalších součástí ve vozidlech vybraných dopravců se servisní smlouvou Gold. Sledováním a analyzováním údajů získávaných v reálném čase od tisíců nákladních vozidel lze předcházet velkému počtu potenciálních poruch, a tím zvyšovat provozuschopnost, produktivitu a ziskovost dopravce. Celá snaha směřuje k předvídání poruch ještě před jejich výskytem a poskytnout dopravcům možnost optimálního plánování údržby.

Je-li monitorovacím střediskem společnosti Volvo Truck zjištěn potenciální problém, je vyrozuměn místní servis Volvo, který má příslušného dopravce na starosti, aby bylo možno přijmout preventivní opatření.

„Na problematiku provozuschopnosti nahlížíme stejným způsobem jako klient. Zaměřujeme se na to, abychom skutečně zajistili, že dopravce nebude mít žádné neplánované zastávky,“ říká Markus Efraimsson.

Další krok spočívá v postupném zavádění strojového učení. Tato forma umělé inteligence umožňuje shromažďování a analyzování obrovského množství údajů o nákladních vozidlech pro účely dalšího výzkumu a vývoje. Společnosti Volvo Trucks poskytuje možnost získávat stále nové informace o stavu a výkonu nákladních vozidel při jejich každodenním provozu.

Cílem je za použití pokročilého počítačového modelování získání skrytých schémat chování a s dostatečným předstihem předvídání poruchy součástí. Tím lze zvyšovat pravděpodobnost, že potřebný servisní zásah nebo opravu bude možno provést během plánované servisní návštěvy.

Ladislav Černý
Diskuze (0)

Doporučujeme