Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pozor v Polsku, policisté začali hlídat přestupky pomocí dronu

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Policisté našli nový způsob, jak nepozorovaně sledovat neukázněné řidiče a zaznamenávat jejich počínání.

Popularita dronů v posledních letech neustále roste a z poměrně široké nabídky už si dnes může vybrat prakticky každý. Od cestovatelů, přes nadšené milovníky techniky, fotografy, filmaře, vědce až po záchranné a bezpečnostní složky, které mohou využívat jak některé sofistikovanější drony z běžné produkce, tak zakázkově postavené stroje.

Například hasiči a záchranáři tak mohou využívat drony s termokamerou, která usnadňuje pátrání po osobách a usnadňuje likvidování požárů. Nasazení dronů je přitom podstatně levnější a mnohdy i rychlejší, než povolávání vrtulníku. Samozřejmě však nese i svá omezení.

V posledních letech se však drony stávají populární i mezi policisty, kterým umožňují například sledovat dodržování zákazu předjíždění. Přesně takovou akcí se před časem na YouTube pochlubili policisté z Polska, kteří nechali viset dron nad víceúrovňovou křižovatkou a nic netušící řidiče zastavovali až o několik stovek metrů dál.

Na záběrech z kamery, pravděpodobně zavěšené pod sofistikovanějším dronem, pak můžeme vidět celou řadu hříšníků, kteří neváhali předjíždět přes plnou i dvojitou plnou čáru. Policisté přitom čekali až za horizontem, odkud podle všeho nemohli jejich počínání vidět. Vše ovšem dokumentoval dron, takže důkazy byly jednoznačné.

Polsko ovšem není jedinou zemí, kde policisté používají ke sledování přestupků drony. Podobnou techniku používají strážci zákona například také v Austrálii, USA a dalších zemí světa. A jednou z nich by mělo být i Česko.

První zprávy o policejních dronech, které měly kromě jiného dohlížet na dodržování pořádku na silnicích, se objevily již v roce 2016. V roce 2020 pak měla Policie ČR nakoupit tři desítky bezpilotních letadel různých druhů a velikostí, pro které mají policisté různé úkoly.

Video se připravuje ...

Kromě monitoringu dopravy využívají drony také kriminalisté nebo policisté z cizinecké policie. V minulosti se pak objevily zprávy, podle kterých byly drony nasazeny i při pátrání po ztracených osobách či vyhledávání ilegálních tábořišť v chráněných oblastech.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

28. 7. 2021 13:04
Super
Jen tak dál, konečně něco lepšího než měření u značky začátek obce někde v polích. Zrovna tady je asi aspoň vidět, ale kde jsou dnes někteří schopní předjíždět...
Jinak, to předjíždění přes dvojitou plnou a bránění předjíždění je taky dobrý kombo úlovek :-)
Avatar - JiVi
28. 7. 2021 11:11
Re: postavia siroku cestu,
tak ta krasna silnice byla jedna velka krizovatka
Avatar - xxc
27. 7. 2021 16:27
postavia siroku cestu,
kde sa pekne da obiehat, zakazu na nej obiehanie a potom vyberaju pokuty :-) Ale konecne snaha riesit aj nieco ine, ako rychlost. Len skor mali brat tych, co boli pricinou, ze ich ostatni museli obiehat.