Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Praga láká na nový model! Zřejmě silniční hypersport představí 23. listopadu

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Výroba nového vozu začne v příštím roce, kdy automobilka oslaví 116 let od svého vzniku.

Značku Praga si většina z nás spojuje především s legendární “vejtřaskou“ a nádhernými veterány, v roce 2012 však společnost Praga Export s.r.o., pod kterou legendární značky spadá, představila svůj závodní vůz R1, který se v roce 2015 dočkal varianty R1R – supersportu homologovaného pro silniční provoz.

Pro značku Praga, která vznikla již v roce 1907 a během své historie zabrousila i do zbrojního a leteckého průmyslu, šlo o první nový silniční vůz od roku 1947. Brzy by se však nabídka mohla rozrůst, jak sama automobilka naznačila.

Video se připravuje ...

Na svých sociálních sítích totiž značka zveřejnila krátké video, které ukazuje tajemný model pod plachtou. Na konci videa se pak dozvídáme, že vůz bude představen již 23. listopadu tohoto roku. Ještě zajímavější informace však ukrývá popisek videa na YouTube.

Zde se automobilka chlubí, že spojila svatou trojici značky Praha: karbon, benzín a nízkou hmotnost. Vzápětí pak dodává frázi: „a vy jste si mysleli, že vyrábíme jen závodní auta“. Zřejmě by se tak mohlo jednat o silniční hypersport, který bude mít karoserii z uhlíkových vláken, benzínový spalovací motor a nízkou hmotnost.

Pod hashtagy jako PragaCars a hypercar pak automobilka dodává: „Praga zahájila svou cestu na silnici, na tratích, v terénu i ve vzduchu před 115 lety. V našem stošestnáctém roce zahájíme výrobu zcela nového vozu, který přináší extrémní výkony pro nadšené řidiče.

O novince toho bohužel zatím mnoho nevíme, přesto se dá alespoň něco málo vykoukat z videa. Výkonný vůz má širokou a nízkou karoserii, která se podle všeho inspirovala světem motosportu. Vpředu vidíme výrazné blatníky, kabina je pak umístěna uprostřed a zřejmě bude poměrně úzká.

Video také nabízí pohled na plameny plivající výfukový systém a litá kola, skrze která prosvítá brzdový systém Alcon. Na pozadí je také slyšet zajímavý zvuk motor. Během premiéry, která proběhne ve středu 23. listopadu od 17:00, se tak rozhodně máme na co těšit.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Roland Von Wagen
10. 11. 2022 19:13
Re: jsme napnutý jak struna
Navíc domácí značka s více než stoletou historií :yes:
10. 11. 2022 13:59
Re: jsme napnutý jak struna
Urcite skvely pocin. Fajn parametre a pekne auto. Snad sa im s tym podari naplnit ciele. Fajn ludia okolo toho auta. Uz niekde bolo aj kratke video z testu.
Avatar - kari.laz
10. 11. 2022 13:18
jsme napnutý jak struna
Nízká hmotnost, spalovací benzínový motor. To sama o sobě v dnešní době slibuje hodně zajímavou kombinaci.
Na celkové paramaetry a techniku se hodně těším.