Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prcek z Kolína se přece jen inspiruje světem SUV. Za dveřmi je Toyota Aygo X

David Bureš
Diskuze (6)

Toyota svět miniaut neopouští, přece jen však zareaguje na aktuální trendy. Novinka z Kolína tak vzhledem ke svému stylu ponese označení Aygo X.

Segment miniaut je v posledních letech na ústupu, kvůli přísnějším bezpečnostním i emisním standardům se takové modely stávají pro zákazníky příliš drahými, a tak o ně klesá zájem. Prapor však v segmentu nadále drží asijské značky, miniautům nadále věří Hyundai nebo Toyota. Právě japonská značka nyní připravuje novou generaci nadále populárního Ayga.

Toyota již dříve potvrdila, že počítá s třetí generací Ayga, která na trh dorazí už osamocena. Japonská automobilka ukončila svoji spolupráci s Citroënem a Peugeotem v oblasti miniaut, čehož důsledkem je fakt, že přímí nástupci C1 a 108 už nedorazí. Partneři měli jiné představy o budoucnosti těchto aut, a tak si Toyota musela vyvinout novou generaci Ayga sama.

Nyní přitom potvrzuje, že se vůz přejmenuje na Aygo X. Podle výrobce „nový model předznamenává rozšíření stále rostoucí nabídky crossoverů značky Toyota“.  Označení X se čte jako „cross“ a navazuje na typický stylistický znak odcházející druhé generace vozu.

Automobilka tím potvrzuje dřívější zprávy, že se Aygo v nové generaci inspiruje světem crossoverů a SUV, právě v reakci na měnící se trendy na trhu. Cílem je podle Toyoty „nabídnout sebejistý kompaktní crossover, jedinečný ve třídě minivozů“.

Inspirací bude v tomto směru letošní koncept Aygo X prologue, který měl naznačit podobu nové generaci miniauta. Zdá se tak, že sériové auto na studii nenaváže jednotlivými stylistickými prvky, ale i celkovým charakterem, respektive zvýšeným postojem.

Za základ přitom poslouží platforma GA-B vyvinutá pro malé vozy, známá z Yarisu a Yarisu Cross. Použije však kratší rozvor. Nabízené motory budou výhradně tříválcové, přičemž stále není jasné, zda se nové Aygo X dočká i nějaké formy elektrifikace. Toyota totiž již zdůraznila, že její minivůz má především zůstat dostupný, což hybridní pohon zatím stále zcela neumožňuje.

Nová Toyota Aygo X se světu oficiálně představí na začátku listopadu. Její výrobu bude mít i nadále na starosti kolínská továrna, dnes nesoucí název TMMCZ. Aygo X se zde bude vyrábět po boku Yarise, využívajícího stejný technický základ.

David Bureš
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - pradeda777
6. 10. 2021 19:59
Re: I ty Brute?
No a do Yarise by pak dávali 1.8 l nebo 2.0 l že? :-!
Avatar - Ada je zase tady
6. 10. 2021 17:00
Re: I ty Brute?
ano. dieselový motor
6. 10. 2021 16:41
Re: I ty Brute?
Nahodou to moze byt fajn auto - ono to bude pravdepodobne iba trosku zdvihnute/vyssie, ale ziadny extrem. Som zvedavy na motor, 1.0 je fakt len do mesta, keby tam dali tu 1.5-ku, mohlo by to byt zaujimave. Lepsie jazdne vlastnosti vdaka novej platforme, bezpecnostne systemy, viac miesta ako pseudoSUV, uz len motor by to chcelo...:D
Avatar - Roman Horký
6. 10. 2021 15:59
I ty Brute?
To je odporná móda ty SUV. Nenávidím SUV.