Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Premiéra levného elektromobilu Dacia je na spadnutí. Už se ukazuje na videu

David Bureš
Diskuze (17)

Dacia připravuje sériovou verzi konceptu Spring představeného na jaře. První elektromobil z dílny rumunské značky uvidíme již tento týden.

Ani Dacia se s ohledem na přísné emisní normy nemůže vyhnout elektromobilu, a tak jeden takový automobil chystá. Půjde o městský crossover Dacia Spring, který v sériové podobě uvidíme už tento týden. Představí se na akci Renault eWays věnované elektromobilitě, a to už tuto středu 15. října.

Krátce před premiérou automobilka zveřejnila krátkou upoutávku na vůz, z níž však mnoho není patrné. Automobil se na videu skrývá ve tmě, rozeznatelná je jen jeho silueta a světelný podpis.

Video se připravuje ...

O novince toho však přesto víme už mnoho ještě před premiérou, a to nejen díky zprávám samotného Renaultu, tak díky úniku některých materiálů.

Design bude přímo vycházet z konceptu Dacia Spring prezentovaného na jaře, což potvrdily jak patentové snímky, tak špionážní fotografie zamaskovaných prototypů auta. Půjde tedy jen o upravenou verzi Renaultu City K-ZE prodávaného  v Číně od roku 2019.

Jednoduchý základ by měl srazit cenu na minimum. Ambicí Dacie je totiž nabídnout nejdostupnější elektroauto v Evropě, přesně podle svého charakteru. Cílem je údajně dostat se na hranici 10.000 eur (cca 272.000 Kč), což ale patrně je cena až po odečtění různých vládních pobídkách na nákup takového vozidla.

I proto půjde o maličké auto (City K-ZE je jen 3.740 mm dlouhým crossoverem), které podle všeho využije skromnou techniku. Čínské City K-ZE využívá elektromotor o výkonu 33 kW a baterie s kapacitou 26,8 kWh, což může být technika užitá i v sériové Dacii Spring. Více se dozvíme již ve středu.

Na akci Renault eWays nicméně nepůjde o jedinou premiéru. Mateřská automobilka tam totiž představí showcar, který poprvé naznačí příchod nového hatchbacku s elektrickým pohonem. Základem bude nově vyvinutá platforma CMF-EV vyhrazená vozům s elektropohonem. Kromě detailu světlometů a netradičního světelného podpisu konceptu toho však o této novince zatím více nevíme.

Video se připravuje ...

I na ní se však těšíme, už jen proto, že půjde o první zásadní prezentaci Renaultu pod novým šéfem, Lucou de Meo, který do automobilky oficiálně nastoupil v létě.

David Bureš
Diskuze (17)

Doporučujeme

14. 10. 2020 15:19
Re: Dacia jede
Asi tak. :yes:
14. 10. 2020 14:42
Re: Ceny EV
Interní cena dílu - co je to za cenu a z jaké firmy a pro jaké auto? Podle těch údajů ze stránek Renaultu by cena měla být cca 46 tisíc Kč za 10 kWhod. Jde v případě těch 100 tisíc o cenu pro kalkulaci, která byla určena interně (nějakou automobilkou)?
Avatar - mariov8
14. 10. 2020 13:42
Re: Ceny EV
Tak je to orientačně, ale ano, mám interní cenu dílu ze které jsem vycházel.
14. 10. 2020 13:35
Re: Ceny EV
Co je to za cenu - něco jako "wishprice" kterou by automobilky rády účtovaly svým zákazníkům? Máš k tomu nějaký materiál nebo odkaz ?
Tady je info z Renaultu : https://easyelectriclife.groupe.renault.com/…ric-car-battery/ kde píšou : "In 2010, the average price per kilowatt hour was 1,037 euros whereas by 2018 it was less than 160 euros. So by 2024 it could drop below 90 euros. " 160 Eur by mělo být necelých 190 USD.
Avatar - mariov8
14. 10. 2020 12:04
Re: Ceny EV
Aktuálně je to cca 100 000,- na zákazníka za instalovaných 10kWh... takže to celkem sedí.